Retro okénko: Rýžové Arizonky se vyrábějí už od 50. let 20. století a dětem chutnají dodnes. Připomeňte si s námi, jak vznikly
12. 9. 2023 Ostatní
Arizonky vždy zbožňovaly převážně děti. Pufovaná rýžová zrnka byla barevnou variantou burizonů, na rozdíl od nich ale nesloužily k přípravě dalších jídel, ale zobaly se samotné. Byly báječnou svačinkou kdekoliv venku, na zahradě i na výletě. Stačilo je jen nasypat na dlaň a pak si je nechávat přilepit na jazyk.
Arizonky - náš sladký rýžový popcorn
Arizonky byly vlastně takovým předchůdcem dnes populárnějšího popcornu v jeho sladké verzi. Říká se tak totiž ochuceným a obarveným burizonům, což jsou vlastně pufovaná zrnka rýže, která se připravují podobně jako právě popcorn.
Pufování je ale trochu jiná, speciální technologie, díky níž se ze zrn rychle odpaří vlhkost a ta se pak nafouknou a jakoby nabobtnají, což jim zajistí delší trvanlivost, nižší energetickou hodnotu a lepší stravitelnost. A pokud se použijí vhodná zrna, je produkt i přirozeně bezlepkový.
Kromě rýže se tak totiž upravuje třeba i pšenice, žito, oves, pohanka nebo kukuřice. Pojem pufování je pak odvozen od toho, co se s nimi stane - puffed totiž v angličtině znamená odulý nebo opuchlý.
Pufování se hojně využívá pro přípravu trvanlivých pufovaných dietních chlebů, které někteří tak trochu hanlivě označují jako polystyren, neboť jsou vlastně takové zhmotnělé nic.
Mohlo by vás zajímat
Burizonky z Asie
I když by se mohlo zdát, že jde o nějakou moderní metodu, pufovaná rýže neboli burizony jsou v jihovýchodní, východní a jižní Asii oblíbenou pochutinou, která se tu konzumuje již odpradávna a dokonce i v Evropě se vyrábí již více než 100 let.
V minulosti byly součástí různých směsí snídaňových cereálií, dnes se z nich připravují také různé cukrovinky nebo se využívají místo housek do knedlíků.
Mohlo by vás zajímat
První česká směs cereálií
U nás se výrobou burizonů zabývá již dlouhá léta firma Kávoviny (vyrábějící převážně kávové náhražky), jejíž historie sahá až do roku 1896. Kromě rýžových burizonů vyrábějí i jahelné nebo pohankové pukance a dětmi tak oblíbené Arizonky – obarvené a oslazené burizony tvarem připomínající nafouklá zrnka rýže.
Zajímavostí je, že i u nás vedla cesta k Arizonkám přes snídaňovou směs. Tu totiž v Kávovinách začali vyrábět již v padesátých letech minulého století.
První československá cereální snídaně se jmenovala Kalorka a právě jí vděčíme za to, že se v 60. letech pustili v Pardubicích, kde Kávoviny sídlily, do samostatné výroby burizonů a Arizonek.
Arizonky jsou jednou z dřívějších dobrot, jež mají některé generace spojené s dětstvím a které se vyrábějí dodnes, a vlastně se ani moc nezměnily. I když trochu přece jen ano - ty dnešní nejsou jen sladké, ale mají i lehkou ovocnou příchuť a navíc jsou barvené jen přírodními barvivy.
Náš tip: Z burizonů si můžete připravit tyto vynikající sladké kuličky podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
Kavoviny.cz: O Kávovinách
Wikipedia.org: Puffed rice
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak pěstovat papriky ve fóliovníku? Poradíme, čím a jak si zajistit bohatou úrodu
Hlavní výhodou fóliovníku je jeho rychlá stavba, která vám zabere pár hodin, za předpokladu, že máte připravený podklad. A jakmile je hotovo, můžete… Číst více
Hustě zaseté rostlinky kořenové zeleniny je potřeba vyjednotit. Poradíme jak
Jednotíme zeleninu, která má drobná semínka setá v řádcích jako mrkev, petržel, červená řepa, ředkvičky, cibule, černý kořen apod. Jednotíme včas,… Číst více
Jak pěstovat salátové okurky ve fóliovníku? Důležitá je pravidelná zálivka a větrání
I později během růstu potřebují rostliny vyšší teploty a špatně snáší přízemní mrazíky. Abychom zajistili co nejvyšší úrodu, pěstujeme je nejčastěji… Číst více
Jak si vypěstovat melouny: Lubenice potřebuje k růstu dostatek prostoru i teplo
Jak na to? Důležitý je dostatek prostoru, vody i tepla. Lubenici se ve středních a vyšších polohách bude lépe dařit ve skleníku nebo fóliovníku.… Číst více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Ani zalévání na listy není ideální, protože zvyšuje riziko tvorby plísní, na které jsou okurky poměrně náchylné. Navíc je důležité zajistit jim… Číst více
Jak skladovat cibuli, koupenou i z vlastní zahrady. Podle našeho návodu vám vydrží dlouho
Se zalíbením se díváte na větší hromádku cibule, kterou jste vypěstovali na zahradě nebo výhodně koupili...a přemýšlíte, jak ji uložit, aby ani jedna… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma pěstování jahodníků. Oblíbené ovoce snadno vypěstujeme i na malé zahrádce
Stačí malý záhon a můžeme se pustit do pěstování jahod. Již následující rok po výsadbě budeme sklízet lahodné plody. Další dva roky budou jahody v… Číst více
Desatero rad na téma rebarbora: Řapíky oblíbené rostliny zužitkujeme do výtečných moučníků
Rebarbora patří k vytrvalým rostlinám, kterým se vyplatí dát kousek prostoru na zahradě. Rebarbora snese i polostín, dobře se jí daří ve výživné půdě… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Desatero rad na téma jahody: Jak je vysazovat, pěstovat, sklízet a zpracovat v kuchyni
Jahody jsou jedinečné, nenáročné a přitom velmi chutné. Jejich pěstování nevyžaduje žádné vyšší nároky a rostlinám ani nemusíme zajišťovat speciální… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na domácí popcorn? Příprava zabere pár minut a díky přepuštěnému máslu zůstane křupavý i po ochucení
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Radní v Miláně chtěli zakázat prodej zmrzliny po půlnoci. Je to tradice a tu nám neberte, protestovali naštvaní občané
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 12 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 16 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 17 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 20 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Vzpomínáte na Burizony? Poradíme, jak z nich vyrobit luxusní dezert
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo