Arabský rýžový puding meghli voní skořicí a anýzem a skvěle chutná posypaný oříšky a kokosem
5. 10. 2023 Vaření
Patří rýže k vašim oblíbeným přílohám? A co si ji propašovat do dezertu? V arabské kuchyni jsou podobné dobroty poměrně běžné. Libanonský pudink je takovou vylepšenou verzí našeho rýžového nákypu. I když je jeho příprava trochu časově náročnější než u normálního pudinku, rozhodně stojí za to jej vyzkoušet.
Rýžový pudink nejen z Libanonu
Meghli je jedním z oblíbených dezertů levantské kuchyně, jak se říká specialitám společným zemím tzv. Levanty, což je označení pro území ve východním Středomoří. Kromě Libanonu zahrnuje i Jordánsko, Sýrii, Izrael a Palestinu. O meghli se většinou mluví jako o libanonské specialitě, ale připravuje se i v dalších arabských zemích. Známý je i pod dalšími názvy, jako jsou moghli, meghleh, moghlie nebo karawiya. Název meghli znamená v arabštině vařený a odkazuje k dlouhé době vaření pudinku.
Mohlo by vás zajímat
Když se narodí miminko
Tento lahodný rýžový pudink si vás určitě získá svou výraznou kořeněnou chutí. Používá se do něj typické zahřívací koření, jako je skořice a zázvor. Proto není divu, že se dezert často připravuje během zimních měsíců, v Libanonu třeba i o Vánocích. Meghli je však hlavně specialitou, jež se vaří na oslavu narození dítěte v rodině.
Pudink se pak podává rodině a přátelům, kteří se přijdou podívat na miminko. S oblibou si jej ale vychutná i samotná maminka, neboť koření jako kmín či anýz zase pomáhají při nadýmání, což rovněž přijde při kojení vhod. Právě použití kmínu je u dezertu zajímavé. Jde totiž o náš klasický kmín, a ne ten římský, který je typický pro mnoho specialit arabské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Pudink jen z rýže
Meghli je specifický tím, že se do něj na rozdíl od klasického pudinku nepoužívá kukuřičný škrob. Dostatečně hustou konzistenci zajistí rýžová mouka, z níž se pudink vaří. Pokud ji ale nemáte, snadno ji nahradíte i rýží, kterou rozmixujete na jemný prášek. Samotná příprava dezertu je pak poměrně snadná, jen zkrátka zabere víc času, který je třeba strávit v blízkosti sporáku, neboť je pudink třeba pravidelně promíchávat, aby se nepřichytil na dno hrnce.
Jak připravit meghli?
Předností pudinku meghli je navíc to, že díky použití rýže neobsahuje lepek. A vzhledem k tomu, že se vaří ve vodě, je vhodný i pro vegany nebo alergiky na mléčné produkty. Pokud byste jej chtěli udělat trochu dietnější, můžete cukr vyměnit za nějaké zdravější sladidlo.
Budete potřebovat: 300 g rýže, 1, 6 l vody, 200 g cukru, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku tlučeného anýzu, ¼ lžičky mletého zázvoru, 3 lžíce mleté skořice, blanšírované mandle, pinie, vlašské, pistáciové či lískové ořechy a kokos na ozdobu.
- Rýži umelte najemno v mlýnku na kávu nebo v mixéru a smíchejte s 0,4 l vody, Přidejte cukr, kmín a anýz.
- Zbývající vodu přiveďte k varu, vlijte do ní rýžovou směs a ochuťte zázvorem a skořicí. Za stálého míchání vařte, až se začne pudink lepit na vařečku. Doba varu by měla být asi hodinu.
- Hotový pudink přelijte do misek a hustě posypejte plátky mandlí a nasekanými oříšky podle chuti. Můžete přidat i kokos, případně ještě pudink přelijte javorovým sirupem a posypejte rozinkami.
Náš tip: Pokud máte rádi rýži nasladko, můžete vyzkoušet i rýžový nákyp podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Arabský pudink: Horký nápoj s vůní orchidejí se považuje za afrodiziakum. Zkuste ho!
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!
Anýz, koření s výraznou chutí, se používá do sladkého i slaného pečiva a k nakládání zeleniny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Fantastický falafel: Slavné arabské krokety z cizrny si snadno připravíte i doma
Sladká mléčná rýže: Skvělou snídani lehce připravíte jen ze 3 surovin. Díky správnému výběru rýže bude nádherně krémová
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět