Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
24. 10. 2023 Vaření
Máte vždy při vaření knedlíků obavy, že se vám ve vodě rozpadnou? U těch pytlíkových to rozhodně nehrozí. Díky vaření v igelitovém sáčku si totiž tyto mléčné knedlíky s houskami udrží svůj tvar, pak už je stačí jen vyklopit na talíř a nakrájet na plátky.
Knedlíky jako naše nejoblíbenější příloha
Bez knedlíků se česká kuchyně neobejde. Jsou nejoblíbenější přílohou ke klasickým českým omáčkám, jako je rajská, koprovka nebo třeba křenová, podávají se ke svíčkové a pokrm vepřo-knedlo-zelo by bez nich neexistoval.
Není divu, že knedlíků je celá řada, přičemž různé knedlíky se hodí k různým pokrmům. S českou kuchyní jsou nejvíc spjaté knedlíky kynuté nebo houskové. Ty kynuté se připravují s droždím, vaří se nejlépe v páře a jsou lehké jako peříčko.
Mohlo by vás zajímat
Aby byly knedlíky nadýchané
Do houskových knedlíků pak patří na kostičky nakrájené pečivo. Bez kypřidla jsou hutnější, proto se právě i houskové knedlíky často dělají kynuté, aby byly krásně nadýchané.
Místo droždí se pro urychlení používá v mnoha receptech jako kypřidlo i jedlá soda, prášek do pečiva, sodovka nebo sníh z bílků, které knedlíkům stejně jako kuchařce prokáží stejnou službu.
Delikatesou mezi knedlíky jsou pak karlovarské s na másle osmaženými houskami a bylinkami nebo třeba špekové knedlíky, které uspokojí i milovníky masa, když je jinak pokrm bezmasý.
Mohlo by vás zajímat
Jak nejlépe vařit knedlíky?
Knedlíky se pak vaří ve vodě nebo v páře, nejdůležitější však je vytvarovat z knedlíkového těsta pěknou šišku, která se vám po vhození do vroucí vody nerozpadne nebo nerozvaří. Jemné knedlíky vařily dřív hospodyňky v ubrousku, aby nebyly na povrchu „oslizlé“, ale krásně hladké, v modernějších receptech můžete ubrousek nahradit potravinovou fólií.
Pokud si na takovéto tvarování netroufnete, můžete knedlík ještě uvařit v hrnečku vymazaném tukem, případně zkusit právě knedlíky pytlíkové. Ty se vaří v klasickém igelitovém sáčku, v němž těsto snadno vytvarujete a bude držet.
Snadné pytlíkové knedlíky
Příprava pytlíkových knedlíků se nijak neliší od těch běžných nekynutých houskových. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává žádné kypřidlo navíc (jen ušlehaný sníh z bílků), jsou trochu hutnější, což ale mnozí považují za výhodu. Krásně totiž drží tvar, a když je budete podávat s omáčkou, úplně se v ní nerozmočí.
Knedlíky je možné zadělávat vodou nebo sodovkou pro větší nakypření, lepší je ale, když do nich dáte mléko, nejlépe plnotučné, což se týká i této pytlíkové verze. Ke kvalitě knedlíků také přispívají vajíčka, navíc můžete knedlíky vylepšit i čerstvými bylinkami (nejčastěji petrželkou), které pak v knedlíků společně s houskou vytvářejí na řezu pěknou mozaiku.
Mléčné knedlíky vařené v sáčku
Jestliže jste se dosud k přípravě knedlíků neodhodlali nebo si prostě jen chcete trochu ulehčit práci, můžete knedlíky vařené v sáčku vyzkoušet podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 4 rohlíky nebo housky (nejlepší jsou, když jsou aspoň jeden den staré), 1 lžičku soli, 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka a hrst nasekané čerstvé petrželky (lze vynechat).
- Oschlé rohlíky nebo housky nakrájejte na menší kostičky. Pak je dejte do mísy, přidejte mouku a sůl.
- Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žlutky přidejte k mouce a rohlíkům, přilijte mléko a vše promíchejte. Můžete přidat lžíci změklého másla, těsto bude chutnější. Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte nasekanou petrželku. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části, vytvarujte souměrné šišky a uzavřete gumičkou tak, aby nad těstem zůstal volný prostor. Sáčky můžete případně dát do velkých zavařovaček, aby se vám lépe plnily.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a vložte oba sáčky. Vařte zhruba 30-35 minut. Pokud nechcete sáčky zavírat gumičkou, můžete je i s těstem ponořit do vroucí vody tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce a zajistěte je pokličkou. Knedlíky v takovém případě vařte asi 14 minut, pak je otočte a vařte dalších 14 minut.
- Uvařené knedlíky opatrně vyjměte ze sáčku a nakrájejte pomocí nitě.
Náš tip: Houskové knedlíky klasickým způsobem si můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když knedlíky, tak karlovarské. Zkuste je podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
Jak uvařit hrnkové knedlíky. Nejrychlejší knedlíky, které hravě zvládne i začátečník
Jak nakrájet knedlíky, aby vypadaly co nejlépe? Můžeme použít kráječ i pevnou nit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 3 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 21 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno 5. 5. 2024 08:06
Bleskové rohlíky
Přidáno 5. 5. 2024 06:51
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, jak nerozvařit knedlíky? A jak si poradit s těmi již rozvařenými? Nezoufejte, máme pro vás fintu, díky které se vždy povedou
Domácí knedlík? Žádný problém! Osvědčené rady promění jeho přípravu ve snadný úkol
Jak vytvarovat knedlíky do perfektního tvaru? Náš videonávod vám poradí