Český král Václav II. miloval hostiny, ale panicky se bál otravy. Ze strachu zvracel nebo se nechával věšet hlavou dolů
10. 11. 2023 Historie a zajímavosti
Jako malý chlapec zažil odloučení od matky, několikaleté věznění i hlad. Není divu, že král Václav II. později s radostí pořádal velkolepé hostiny, kde se stoly prohýbaly dobrým jídlem a pitím.
Podlomené zdraví
Václav II. to jako syn slavného otce neměl jednoduché. Přemysl Otakar II. byl vyhlášený bojovník, který s mečem v ruce rozšířil a upevnil moc české koruny. Po jeho smrti roku 1278 se ale teprve sedmiletý chlapec stal loutkou v mocenských bojích.
Než ve svých dvanácti letech nastoupil na trůn, byl poručníkem Otou Braniborským vězněn na hradě Bezděz a potom v Braniborsku. Odloučení od matky a dokonce i občasné hladovění se podepsalo na jeho psychice. Kosterní pozůstatky prokázaly, že se potýkal s nedostatkem vitaminů.
Mohlo by vás zajímat
Najíst se a dávit nohama vzhůru
Jak zaznamenal Petr Žitavský ve Zbraslavské kronice, Václav II. měl panickou hrůzu z koček, k hysterii mu stačilo i zamňoukání. Bál se bouřky a blesků a trpěl nepolevující hrůzou ze smrti.
To se projevovalo například tím, že se obával otravy jídlem. A tak se často stávalo, že si panovník pochutnal na dobrém jídle a pití, pak ho přepadl strach z otravy. Husí brko k vyvolání dávení mu nestačilo. Nařídil tedy služebným, aby ho zavěsili nohama vzhůru, protože byl přesvědčený, že jen tak se mu bude lépe dávit a že ze sebe dostane všechen jed.
Mohlo by vás zajímat
Velkolepá korunovační hostina
Když byl ovšem v dobrém rozmaru, vychutnával si různé dobré pokrmy. Proslulá byla hostina, kterou uspořádal na počest své korunovace v roce 1297. Ta trvala celé čtyři dny. Významní hosté se shromažďovali v provizorní obrovské dřevěné hale, která byla za tímto účelem vybudována na pražském Smíchově.
A co bylo zvykem na takových slavnostech podávat? Soudobý kronikář Otacher Štýrský, autor německy psané Štýrské rýmované kroniky, barvitě popsal korunovační hodování.
Díky němu například víme, že z masa se servírovala především zvěřina, která byla oblíbená u bohaté šlechty. Pekla se také drůbež včetně labutí, na stole byly i ryby.
Maso se připravovalo spolu s cibulí, česnekem či křenem, kořenilo koprem nebo kmínem, oblíbený byl voňavý dobromysl (oregano) nebo majoránka. V kuchyni panovníka už byl k dispozici například i jalovec a koriandr.
Mohlo by vás zajímat
Alkohol doslova tekl proudem
K masu se jedl chléb, pro Václava II. a jeho hosty se chleba pekl z jemně mleté bílé mouky. Nebyly to zřejmě velké bochníky, jak známe dnes, ale menší bochánky podobné dnešním žemlím. Ty doplňovaly ještě placky z nekvašeného chlebového těsta.
Hrdlem tisícovky hostů protekly hektolitry piva, medoviny a vína. A traduje se, že v pražských kašnách teklo po celé čtyři dny víno místo vody.
Toto hodování nebylo zadarmo a ani král neměl neomezený zdroj financí. Kronikáři se shodli, že Václav II. silně zruinoval královskou pokladnu.
Václav II. zemřel poměrně mladý v roce 1305, bylo mu teprve třiatřicet let. Jeho syn Václav III. byl krátce po nástupu na trůn zavražděn v Olomouci. Přemyslovci tak vymřeli po meči a skončila významná etapa v historii českého státu.
Náš tip: Hosté Václavovy korunovační slavnosti by určitě ocenili i srnčí guláš podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
curiavitkov.cz: Čas jídla: Stravování ve středověku
e-stredovek.cz: Václav II.
lovecpokladu.cz: 2.6.1297 Václav II. korunován českým králem
dnyceskestatnosti.cz: 2. června 1297 -Korunovace Václava II.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Co víme o houbách
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Historie zemědělství: Lidé v pravěku vědomě pěstovali nejprve ječmen a rýži. Když vyhubili mamuty, začali chovat hospodářská zvířata
Hostiny na dvoře Přemysla Otakara II. měly nechutné pauzy s husím brkem a o chleba staral chlebarius
Kníže Oldřich měl mlsný jazýček. Na stole muselo být hodně masa, delikatesou byl pečený kančí ocásek