Medovníkové koule: Miniatury oblíbeného dortu s vůní medu se rozplývají na jazyku a překvapí svou vláčností
15. 12. 2023 Vaření
Milujete medovník? Nemusíte chystat tento dezert. Medovníkové koule jsou na sváteční uzobávání mnohem praktičtější a krásně doplní další vánoční cukroví. Uvidíte, jak budou ze stolu hned mizet.
Co je medovník
Medovník je dort poskládaný z plátů medového těsta pospojovaných máslovým krémem. Za zemi původu bývá označována Gruzie, ale také Rusko. Ovšem dezert s názvem Medovník je českým produktem, který se u nás prodává od roku 1997.
Medovník si můžeme přichystat doma, ale také si udělat miniverzi v podobě kuliček, které krásně doplní slavnostní stůl o svátcích.
Mohlo by vás zajímat
Kdy připravit těsto na medovníkové koule
Těsto na medovníkové koule si můžeme připravit a upéct i týden předem. Výsledkem je tvrdší perníkové těsto. Necháme ho vychladnout, a pak ho skladujeme v igelitovém sáčku.
V těstu se využívá karamelové Salko. Salko si můžeme přichystat sami, a pak ho nechat zkaramelizovat. Zkaramelizovat v plechovce povařením můžeme také klasické Salko. Provedeme to tak, že zavřenou plechovku dáme do hrnce s vodou a zalijeme ji vodou i přes víčko. Musí být ponořená. Na hrnec dáme pokličku a vaříme 2-3 hodiny. Voda musí být stále nad víčko plechovky. Po dovaření vodu slijeme a plechovku necháme vychladnout. Až pak ji otevřeme.
Variantou bez karamelizování je přidání lžíce medu.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit medovníkové koule
Na zhruba 60 kuliček budete potřebovat: na těsto: 500 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g rozpuštěného másla, 4 lžíce medu a 200 g cukru moučka. Na krém: 1 karamelové Salko, 250 g změklého másla a oloupané mandle nebo rozinky namočené v rumu.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte všechny suroviny na těsto. Zpracujte ho a rozválejte. Placku dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pak plech vložte do trouby a pečte, dokud povrch nezmění barvu dozlatova. Po upečení nechte placku vychladnout a po částech ji rozmixujte nebo nastrouhejte. Menší část nechte stranou. Využijete ji na obalování kuliček.
Máslo nechte změknout. Do misky dejte karamelové Salko a máslo a utřete do hladkého krému. Do krému vmíchejte nastrouhané těsto na potřebnou hustotu a nechte dvě hodiny ztuhnout v lednici ztuhnout. Kuličky pak půjdou lépe tvarovat. Ze ztuhlého těsta tvarujte kuličky.
Do kuliček můžete vložit rozinky namočené v rumu nebo oloupané mandle. Nakonec kuličky obalte v nastrouhané nebo rozmixované části těsta, kterou jste si dali stranou.
Náš tip: Připravte si medovníkové koule podle tohoto videoreceptu.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Domácí salko: Vyjde levněji a na jeho výrobu vám stačí pouze 3 ingredience
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19