Holka u plotny radí: Milionová polévka z kořenové zeleniny s vejcem a jemnými nočky zahřeje i zasytí
9. 1. 2024 Vaření
Milionová polévka z kořenové zeleniny je na přípravu rychlá a snadná, na suroviny levná a díky vejci a jemným nočkům také perfektně zasytí. Pro mrazivé dny, ale nejen pro ně, je zkrátka jak stvořená.
Milionová polévka: původ názvu
Proč se jí říká milionová, o tom se vedou spory. Jedni tvrdí, že proto, že se polévka jemně zahušťuje krupicí a tak obsahuje milion drobounkých zrníček. Jiná verze je, že díky této levné polévce můžete ušetřit miliony. Je totiž na suroviny opravdu velice levná.
Další předností je, že i když je levná a na přípravu snadná, obsahuje cenné živiny. Kořenová zelenina dodá jídlu vitaminy, minerály a vlákninu a vejce zase potřebné bílkoviny. Když navíc do polévky přidáte ještě i nočky, jako to děláme u nás doma, získáte velice sytý pokrm.
Recept na milionovou polévku s vejcem a nočky
Na milionovou polévku budete potřebovat: 2 mrkve + 1 menší navíc, 2 petržele, 1/2 bulvy celeru, 1 vejce, petrželovou nať na ozdobu, sůl, pepř, 3 lžíce másla a 3 lžíce krupice. Na nočky: 1 vejce, vařenou a vychladlou mrkev z polévky, 5 lžic polohrubé mouky, sůl, špetku muškátového oříšku.
Jak na to: Zeleninu očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jednu mrkev nechte vcelku. Na másle osmahněte zeleninu, zaprašte krupičkou a zalijte vodou nebo vývarem. Promíchejte, přidejte celou mrkev, osolte a vařte asi 15 minut. Poté mrkev vyjměte a zchlaďte.
Do polévky mezitím vlijte 1 vejce a promíchejte. Polévku dochuťte solí a pepřem a připravte si nočky.
Na nočky smíchejte (nejlépe v hrníčku) 1 vejce, najemno nastrouhané asi 2 lžíce vařené mrkve, sůl, špetku muškátového oříšku a 5 lžic polohrubé mouky. Do vroucí polévky zavářejte nočky a vařte asi 2-3 minuty.
Před podáváním polévku dozdobte nasekanou petrželovou natí.
Moje tipy:
- Nočky můžete udělat klasicky jen z mouky a vejce, lze je ochutit kurkumou. Mrkev jsem tam jednou použila, protože mi zbyla z jiného vaření, ale je to na vás.
- Hustota nočků je asi jako na kapání. Do polévky je vždy zavářím přes haluškové tvořítko (z Tescomy).
- Chuť jakékoliv polévky zvýrazní vývar, ať už je zeleninový nebo masový.
- Krupice na zahuštění můžete dát více, ale pozor, aby z polévky nebyla kaše.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Horké dezerty pro studené zimní dny: Vyzkoušejte dobroty pro zahřátí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 10 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 13 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 14 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník