Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slavná americká pink lemonade se připravuje z citronů, skvěle osvěží a typicky růžovou barvu jí dodá netradiční surovina
Zdroj: Freepik, freepik

S Amerikou si většinou spojujeme Coca-Colu, kromě ní tu však už dlouhá léta frčí další neméně slavné nealkooholické drinky, třeba právě pink lemonade neboli růžová limonáda. Toto dokonalé spojení sladké a kyselé chuti si můžete snadno připravit doma. 

Cesta k prvním limonádám

Snad žádný nápoj není tak slavný jako limonáda. Perlivý nealkoholický drink se pije po celém světě a milují jej děti i dospělí. A to přitom její historie sahá až do starověkého Egypta. První oficiální limonády se ovšem začaly vyrábět a prodávat až v 17. století v Paříži, kde osvěžující nápoj nabízeli místním prodavači z cisteren, jež nosili na zádech.

První přistěhovalci pak tuto limonádu přivezli do Ameriky. Ještě nějakou dobu však trvalo, než světlo světa spatřila první opravdová, tedy sycená limonáda. To se stalo až na počátku 19. století, kdy se nápoj objevil v nabídce britských stánků s občerstvením.

Lemonade od slova lemon

Jak již napovídá jejich název, první limonády bylo citronové. Anglický název lemonade byl totiž odvozen právě od slova lemon neboli citron. V Americe je tato citronová limoška známá jako cloudy lemonade, tedy zakalená limonáda, a jde o perlivou vodu dochucenou šťávou z citronů. Když se však do ní přidá hroznové víno nebo barvivo, rázem se z ní stane pink lemonade. Pravá americká růžová limonáda totiž není jahodová nebo malinová, chutná jako klasická citronová, má ovšem jinou barvu. 

Limonáda patří k barbecue

Růžová limonáda je v Americe jakýmsi symbolem léta. Je sladká, barevná a pravidelně se popíjí na letních párty a tradičních grilovačkách. O pink lemonade by se dalo říct, že je součástí americké kultury dokonce i déle než populární barbecue. I když se by se mohlo nabízet, že se tato limonáda vyrábí z růžových citronů, které je známé již od roku 1930, bylo to s ní prý úplně jinak a příběh nebo příběhy jejího vzniku jsou opravdu hodně zajímavé.  

Limonáda s chutí skořice

Zvláštní je na nich hlavně fakt, že oba se pojí s cirkusovým prostředím. Na počátku 19. století se totiž v Americe staly poměrně populárními kočovné cirkusy, přičemž ve stejné době vzrůstal obchod s ledem a chlazené nápoje se tak stávaly dostupnějšími a oblíbenějšími a často se prodávaly právě cirkusovým návštěvníkům.

Původně byly jen světlé citronové, růžovou barvu pak prý dodal limonádě jeden cirkusový pracovník Henry E. "Sanchez" Allott roku 1912, když omylem přisypal do limonády červené skořicové bonbony. Vylévat ji ale by byla škoda, a tak se prodávala dál. A diváky kupodivu zaujala. 

Cirkusová limonáda

O vzniku pink lemonade se však vypráví ještě jeden příběh, který může mnohé znechutit. Podle něj prý jistý Pete Connklin připravoval pro cirkusové diváky citronovou limonádu, jen mu ale došla voda. V rychlosti se proto chopil kádě se špinavou vodou, ve které si jedna z krasojezdkyň právě doždímala červené punčocháče. Přidal do ní tedy cukr, kyselinu vinnou a zbytlky citronu a růžový nápoj prodával jako růžovou limonádu. Barva zřejmě diváky lákala a z limonády se stal hit, bez něhož se pak neobešlo už žádné cirkusové vystoupení

Jak proměnit citronovou limonádu v růžovou?

Dnes už samozřejmě v pink lemonade žádné podivné ingredience nenajdete, takže není důvod se jí obávat. Růžovou barvu lze limonádě dodat několika způsoby. Pokud se chcete vyhnout potravinářským barvivům, lze použít jahody, maliny či šťávu z granátového jablka. Úplně nejkrásnější odstínu ale dosáhnete pomocí šťávy z červené řepy. Nebojte, na chuti ji nepoznáte. A jak tedy pink lemonade připravíte?

Budete potřebovat: 8-10 velkých citronů, 8-10 šálků filtrované vody, 2 šálky krystalového cukru a čistou šťáva z červené řepy (množství podle toho, jakou intenzitu barvy požadujete).

  1. Citrony rozkrojte je na polovinu a odšťavněte je, dokud nezískáte 2 šálky citronové šťávy. Sceďte ji a dejte stranou.
  2. Do hrnce nalijte 2 šálky vody a cukr. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs nezíská sirupovou konzistenci. Směs přelijte do velkého džbánu a přidejte citronovou šťávu.
  3. Podle chuti přilijte zbývající vodu. Můžete použít i perlivou. Vodu přilévejte postupně a ochutnávejte. Pamatujte, že teplá limonáda chutná sladčeji než studená. 
  4. Šťávu z červené řepy pak do limonády přidávejte po kapkách, dokud nedosáhnete požadované barvy. Hotovou limonádu vychlaďte v lednici, před podáváním ji promíchejte a podávejte s ledem. Ozdobte mátou a plátky citronu.

Náš tip: Pokud rádi doma připravujete limonády, můžete vyzkoušet i tuto okurkovou podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Lemonade
Smithsonianmag.com: The Unusual Origins of Pink Lemonade
Divascancook.com: Best Pink Lemonade (Naturally Hot Pink)

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Naposledy jste si prohlédli