Dokonalá huspenina jako ze zabijačky nahradí tlačenku. Potřebné suroviny koupíte za pár korun a snadno si ji uděláte i doma
2. 2. 2024 Vaření
Právě tlačenka je jednou z tradičních zabijačkových specialit. Huspenina se jí hodně podobá, na domácí přípravu je ale mnohem jednodušší. Suroviny na ni totiž snadno koupíte u řezníka nebo v supermarketu. Navíc můžete maso doplnit zeleninou, která v ní vytvoří pěkně barevnou mozaiku.
Huspenina místo tlačenky
Huspenina byla v minulosti považována za trochu podřadnější pochoutku z prasátka oproti známější tlačence, do níž se dávalo jen to nejlepší maso a vnitřnosti. Do huspeniny se naopak upotřebily horší kousky masa, zkrátka různé zbytky ze zabijačky, které se už nikam jinam nehodily.
Vzhledem k tomu, že do huspeniny se maso krájí na drobné kousky, často se do ní nasekaly třeba i vepřové kůže. I huspenina se dá udělat mnohem luxusněji a v současnosti se do ní dává i lepší maso, takže se kvalitou plně vyrovná tlačence.
Mohlo by vás zajímat
Chce to hlavně kolagen
Tato zabijačková specialita je rovněž známá jako sulc. Huspenina je ovšem oficiální název pokrmu, slovo sulc se používá spíš regionálně, hlavně na Moravě. Pro huspeninu je stejně jako pro tlačenku typická rosolovitá konzistence.
Tu však nezajišťuje želatina v prášku jako třeba u vaječné tlačenky, ale vývar připravený z vepřových nožiček, kolene, kůží, hlavy nebo ocásku, což jsou části prasátka, které obsahují nejvíc kolagenu. Když pak tento vývar vychladne, tak ztuhne, což je přesně to, co u huspeniny potřebujeme.
Vývar je třeba vařit pomalu
Předností huspeniny je, že ji poměrně jednoduše můžete udělat doma, stačí vám jen obyčejný hrnec, v němž uvaříte vývar. Suroviny způsobující rosolovitost pak seženete u řezníka, třeba vepřové nožičky, které jsou úplně nejlepší, neboť je koupíte za pár korun (1 kg stojí cca 30 Kč). Navíc můžete mít dobrý pocit, že jste napomohli tomu spotřebovat čuníka, jak se dnes s oblibou říká „od rypáčku po ocásek“.
Kromě toho nebudete potřebovat ani žádný speciální obal na tlačenku, směs na huspeninu můžete nalít do formy na srnčí hřbet nebo chlebíček, případně si můžete udělat i „jednoporcovky“ do malých misek. Při přípravě huspeniny je pak nejdůležitější uvařit dostatečně silný vývar, aby obsahoval dostatek kolagenu, a díky tomu ztuhl.
Nejlepších výsledků dosáhnete dlouhým a pomalým vařením při nízké teplotě. Klidně mu dopřejte až tři hodiny. Pokud byste vývar vařili příliš rychle, zakalil by se a zakalený by pak byl i sulc. Díky dlouhému šetrnému vaření ale bude krásně průzračný.
Maso doplňte zeleninou
A co vše tedy můžete do huspeniny přidat, aby chutnala co nejlépe?
- Do huspeniny lze použít různé kousky masa. Hodí se do ní třeba plec, kolena, maso z hlavy, ramínko nebo třeba i jazyk. Ve vývaru uvařené maso se pak může buď nakrájet nadrobno či nahrubo nebo umlít v mlýnku na maso pro jemnější konzistenci.
- Kromě masa se do huspeniny přidává i na kousky nakrájená kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), která pochoutku obohacuje o další chuť. Tu stačí jen povařit v části vývaru nebo ve vodě s octem. Pokud si chcete usnadnit práci, můžete použít i nakládanou zeleninou směs typu Moravanka.
- Chuť huspeniny vylepší také cibule (rovněž je lepší ji krátce povařit) nebo na kostičky nakrájená kyselá okurka. Ideální poměr surovin pak je 55 % masa, 30 % vývaru a 15 % zeleniny.
- Na dochucení se do vývaru přidává ještě koření, to klasické vývarové – bobkový list, nové koření a černý pepř.
- Všechny suroviny pak už stačí jen naaranžovat do připravených nádob, zalít vývarem a nechat ztuhnout. Hotovou huspeninu si pak nejlépe vychutnáte nakrájenou na plátky s cibulí a octem, zkrátka stejně jako tlačenku.
Jak na domácí huspeninu z nožiček?
Pokud jste zatoužili po nějak zabijačkové dobrotě a rádi byste ji vyzkoušeli v domáci verzi, je na to huspenina ideální. Podle našeho receptu ji zvládne každý.
Budete potřebovat: 350 g vepřové plece s kůží, 150 g kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), 5 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 3 vepřové nožičky, 1 bobkový list, 1 menší cibuli, 500 ml vody, 50 ml octa, mletý černý pepř a sůl.
- Vepřové nožičky a maso omyjte, popřípadě opalte zbytky štětin ohněm. Maso vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přidejte koření. Vařte na mírném ohni do změknutí masa, během vaření odebírejte z povrchu tuk a pěnu.
- Před koncem vaření přidejte očištěnou, na větší kusy pokrájenou zeleninu, na půlky překrojenou, oloupanou cibuli a ocet a dovařte doměkka.
- Uvařené maso a zeleninu vytáhněte z vývaru a nechte chvíli vychladnout. Vývar přeceďte, nechte chvíli ustát a z povrchu seberte naběračkou všechen tuk.
- Maso nakrájejte nadrobno, kořenovou zeleninu na kostičky a v míse vše promíchejte společně s vývarem. Podle chuti opepřete a osolte.
- Směs nalijte do formy na srnčí hřbet, nechte vychladnout a poté ztuhnout v lednici. Sulc vyklopte z formy tak, že dno ponořte na chvíli do teplé vody, pak se vám sulc jednoduše vyklopí. Podávejte s čerstvým chlebem.
Náš tip: Huspeninu neboli sulc si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Co se zbylými bílky? Lze z nich upéct i pusinky jako ozdoby na stromeček. A nejenom to
Uchování bílků Asi týden vydrží bílky zavřené ve sklenici v chladničce, až rok vydrží v mrazáku. Na víčko pixly nebo kelímku nezapomeňte napsat,… Číst více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Domácí tatarská omáčka se vyrábí z majonézy zředěné octem nebo citronovou šťávou a dochucené kořením a drobně krájenou zeleninou. Výsledkem je… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Co patří do majonézy? Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej… Číst více
Světový den makronek
Historie makronek je dlouhá, ale v podobě, jaké je známe dnes, se objevily až na začátku 20. století. Za nápadem spojit dvě sušenky k sobě náplní… Číst více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Příprava hladké, husté a chutné majonézy má své zákonitosti. Občas se ale stane, že výsledek nedopadne dobře. V televizi kuchaři často připravují… Číst více
Čokoláda pro zdraví a štíhlou linii? Jde to, když vyberete tu správnou...
Puchutnávat si na sladkém a ještě udělat něco… Číst více
Co takhle dát si lehký bramborový salát? Jak udělat oblíbenou vánoční pochoutku bez majonézy?
K bramborovému salátu obvykle připravujeme řízky nebo karbanátky. O Vánocích ho podáváme se smaženou obalovanou rybu. A nemusí to vždy být klasický… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 1 hodinou
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 2 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 4 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 22 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 22 hodinami