Holka u plotny radí: Šťavnaté kuřecí řízečky, marinované v jogurtu a smažené v těstíčku, si zamilují malí i velcí
12. 2. 2024 Vaření
Pokud je pro vás nejlepší zákusek řízek, ale ten kuřecí považujete za moc suchý, pak zbystřete. Řízek z kousků masa, marinovaných v jogurtu a pak zabalených do těstíčka, je velice šťavnatý a chutná dětem i dospělým.
Řízečky jako od maminky
Tenhle recept mě naučila moje maminka, která jej s oblibou dříve dělávala nám a posléze svým vnoučatům. Úspěchy slaví všude. Zejména děti se po těchto řízečcích můžou utlouct. Kouzlo totiž spočívá v tom, že se kuřecí prsa, jinak sušší část masa, nakrájí na malé kousíčky a ty se pak smíchají s těstíčkem, nalévají naběračkou na pánev a smaží dozlatova jako řízky.
Není to recept unikátní, ale každá rodina jej dělá trošku jinak. Já vám dnes nabízím naši verzi. Přesně tohle mi jako malé moc chutnalo a miluju to dodnes. Výhodou je i to, že příprava je snadná a rychlá!
Mohlo by vás zajímat
Kuřecí řízečky v těstíčku
Na kuřecí řízečky potřebujete: 500 g kuřecího masa (nakrájeného kostičky), 1 vrchovatou lžíci bílého jogurtu, sůl, 1 vejce, koření dle chuti, asi 1 lžíci Solamylu a olej na smažení.
Postup: Kuřecí maso, nakrájené na kostičky, promíchejte s jogurtem a dejte v misce a zakryté do lednice odležet na několik hodin nebo do druhého dne. Pak přidejte sůl, koření, vejce, Solamyl (bramborový škrob). Vznikne středně hustá, spíš možná řidší, směs, kterou nabírejte lžící nebo naběračkou a vkládejte do rozpáleného oleje. Smažte řízečky po obou stranách dozlatova. Poté je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce a podávejte.
Moje tipy:
- Vhodnou přílohou je bramborová kaše, ale řízečky jsou skvělé i s hranolky nebo vařenými bramborami.
- Místo jogurtu můžete maso marinovat v podmáslí nebo zakysané smetaně.
- Kostičky masa by měly být velké cca 1-1,15 cm, max 2 cm, aby se řízky dobře a svižně propekly.
- Těstíčko na řízky by mělo být polotekuté, hustotou asi jako na palačinky nebo o něco hustší. Místo Solamylu lze použít hladká mouka.
- Olej na smažení má být rozpálený, ale přiměřeně. Že už je dost, poznáte podle toho, že když tam vložíte vařečku, kolem se udělají bublinky. Nebo vhodíte kousek pečiva a olej začne syčet.
- Pozor, když už je olej moc rozpálený, začne kouřit. Nejdříve z něj jde bílý kouř, to je ještě v pořádku, ale jakmile tmavne, olej je vysoce přepálený a hrozí popálení i znehodnocení jídla. Obecně ale tyhle řízečky nesmažte ani n oleji, ze kterého jde bílý kouř. Je to už moc.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Farářská polévka s vaječnými nočky voní čerstvou zeleninou a kmínem a chutná fantasticky
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit