Perfektní křenovou omáčku zvládne i kuchařský amatér: Důležitá je kvalitní smetana a spousta řízného křenu
5. 3. 2024 Vaření
Křenová omáčka je tradičním pokrmem nejen u nás, ale také u sousedů na Slovensku, v Německu či Polsku. S blížícími se Velikonocemi je dobré si připomenout, jak si správnou křenovku připravit, jaké maso se k ní bude nejlépe hodit či proč je tak důležité si dát pozor na dochucení.
Lék i pochoutka
Tato pikantní a aromatická omáčka se může pochlubit dlouhou historií. Křen se totiž v evropské gastronomii objevuje již po staletí. Egypťané znali podle serveru Horseradish křen již 1500 let př. n. l. Staří Řekové ho používali jako mazání proti bolestem zad a afrodiziakum. Někteří naši předci používali křenový sirup jako lék proti kašli, jiní byli přesvědčeni, že léčí vše od revmatismu až po tuberkulózu. Kromě toho ovšem našel nezastupitelnou roli v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Dlouhá historie
Třeba právě křenová omáčka v podobě, jak ji známe dnes, začala být běžnou součástí jídelníčků už v 19. století a rychle se stala oblíbeným doplňkem tradičních pokrmů. Původně byla servírována převážně k rybám a uzeninám, ale postupem času se její využití rozšířilo. V současnosti se tak křenová omáčka podává k různým druhům masa. Je rovněž neodmyslitelnou součástí velikonočních a vánočních menu, a to v mnoha kulturách.
Maso a příloha
Kromě skvělé chuti se navíc křen i podle studie z roku 2013 pyšní vysokým obsahem vitaminu C, antioxidantů a vlastní antibakteriální schopnosti. Podporuje trávení, posiluje imunitní systém a má blahodárné účinky na dýchací systém.
To si ovšem při vaření jednoduché omáčky plné smetany a intenzivní chuti křenu málokdy uvědomujeme. Spíše přemýšlíme, jaké maso a přílohu zvolíme. Nabízí se především vařené hovězí maso, skvělé je i uzené, ale někdo si omáčku rád přidá i ke kachně. Pak se logicky nabízí knedlík, houskový či karlovarský, ale můžete zvolit i brambory, a to buď vařené nebo šťouchané. Nejdůležitější ovšem bude vždy především lahodná omáčka. Tu si můžete připravit podle našeho receptu.
Křenová omáčka
Na výraznou omáčku, hodící se na Velikonoce, budete potřebovat: 3-4 lžíce strouhaného křenu, 250 g smetany 31 %, 300 ml plnotučného mléka, 70 g hladké mouky, citronovou šťávu, cukr a sůl.
Jak na to?
- Do hrnce nalijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte ho k varu. Mezitím si ve smetaně rozmíchejte metlou postupně mouku.
- Vzniklou směs přilijte do mléka, pečlivě metlou promíchejte, aby nevznikly hrudky, přidejte citronovou šťávu podle chuti a nechte vařit na středním plameni.
- Po 15 minutách omáčku ochutnejte, popřípadě přidejte cukr nebo citronovou šťávu. Po dalších 5 minutách varu přisypte nastrouhaný křen.
- Vařte dalších 10 minut, před servírováním dosolte, pokud bude třeba.
- Servírujte s knedlíkem či bramborem a vybraným masem.
Náš tip: Vynikající křenovou omáčku si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
horseradish.org - Horseradish History
journal-of-agroalimentary.ro - Study on herbal actions of horseradish
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
Šumavská topinka podle Pepy Nemravy: S česnekem a krémovými vejci je dokonalá, radí účastník MasterChef Česko
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit šťavnaté uzené k novoroční čočce: Skvělou chuť zajistí jednoduchý fígl s vodou
Falešné krkonošské kyselo: Do náhražky tradiční polévky patří kyselé houby a vylepšit ji můžete smaženými vajíčky
Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér