Kořenová zelenina na másle – skvělá příloha, obloha či základ pro pyré
25. 7. 2016 Vaření
Mrkev, kořenová petržel a celer jsou noční můrou snad každého milovníka šťavnaté flákoty. Ale nevěřili byste, jak vynikající může být kořenová zelenina připravená na másle – žádné margaríny, prostě klasické, živočišné máslo, které milovali naši dědové. Zkuste náš recept a budete se olizovat.
Co potřebujete na porci pro 4 osoby:
- 3 větší mrkve
- 3 větší kořenové petržele
- 1 kořenový celer (ne řapíkatý)
- Cca půlku másla
Jak na to?
Mrkev, petržel i celer zbavte slupky, nakrájejte na stejně velké kostičky a vložte do pánve. Přidejte polovinu másla. Máslo nechte rozpustit, pak zeleninu promíchejte, aby se obalila v másle a nechte cca 30 minut opékat – občas promíchejte. Pokud by se zelenina začala přichytávat, přidejte máslo. Takto připravená zelenina nepotřebuje dalších dochucovadel, protože příjemně zesládne.
3 tipy na servírování
1. Kořenová zelenina je vhodná k masu jako jediná příloha, protože je vydatná a šťavnatá.
2. Kořenovou zeleninu na másle můžeme podávat jako oblohu k masu a bramborám – namísto čerstvé zeleniny (ozvláštní jídlo). Je možná i varianta pro vegetariány, kdy si bohatě vystačíte se zeleninou na másle a bramborami.
3. Zeleninu lze rozmixovat a podávat jako pyré samostatně, případně při mixování přidat vařenou bramboru, aby pyré mělo hustší konzistenci. Při volbě této varianty servírování doporučujeme zeleninu osolit a opepřit. Pyré z kořenové zeleniny se výborně hodí k pokrmům z ryb.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Jak uložit zeleninu na zimu? Vyzkoušejte skladování v písku, sušení nebo zavařování
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 40 minutami
Domácí marshmallow
Přidáno před 3 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 5 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 20 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Radní v Miláně chtěli zakázat prodej zmrzliny po půlnoci. Je to tradice a tu nám neberte, protestovali naštvaní občané
Kostival je v přírodě nepřehlédnutelný. K čemu se hodí a jak ho uchovat pro pozdější využití
Komentáře