Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední jídla na Titanicu: Steak ze svíčkové k snídani, grilovaná masa k obědu a vývar s mušlemi i holoubata k večeři
Zdroj: Wikimedia Commons, Francis Godolphin Osbourne Stuart, Public Domain

Na první a zároveň poslední plavbu se tehdy největší zaoceánská loď světa vydala 10. dubna 1912. Titanic směřoval z anglického Southamptonu přes francouzský Cherbourg a irský Queenstown do New Yorku. Jak víme, tam už bohužel nedoplul. Ti nejbohatší pasažéři si mohli po čtyři dny užívat luxus včetně vybraného jídelníčku.

Jako v nejlepším hotelu

Pro cestující 1. třídy, kteří se stravovali v restauraci Titanicu a připláceli si za tento exkluzivní zážitek, byly služby a kuchyně na úrovni nejlepších evropských hotelů, jako byl Ritz nebo Hotel Cecil v Londýně. Stravování pro každou třídu cestujících vždy bylo zahrnuto v jejich jízdence. 2. a 3. třída samozřejmě žádný luxus neměla.

Většina z nás si jistě vybaví film Titanic z roku 1997 a propastný kontrast mezi tím, jak cestovali a jak se stravovali hlavné hrdinové v podání Leonarda DiCapria a Kate Winsletové.

Plovoucí luxus

Neúprosný osud pak po čtyřech dnech nachystal všem stejný konec bez ohledu na společenské postavení a peníze. Pojďme se podívat luxus, který si užívali ti nejbohatší. 

Restaurace pro ně se nacházela se na palubě B a byla nádherně vyzdobená a zařízená ve francouzském stylu Ludvíka XVI. a měla až 150 míst k sezení

Součástí byla vlastní kuchyň a přípravné prostory, pokrmy se servírovaly ve stříbrných nádobách a na drahém porcelánu.  

Jeden z nejlepších šéfkuchařů

Restauraci provozoval A. P. Luigi Gatti, italský restauratér, který mj. vlastnil několik podniků v Londýně. Více než 60 zaměstnanců, převážně Francouzů a Italů, zaměstnával a platil přímo Gatti, ale požadovanou úroveň jídla a servírování kontrolovala lodní společnost White Star, do jejíž stáje patřil i Titanic.

Na první plavbu Titanicu si Gatti přivedl Pierra Rousseaua, vynikajícího šéfkuchaře z londýnského hotelu Olympic. 

Pro ty cestující, kteří si přáli stolovat v soukromí, byla k dispozici apartmá s vlastní oddělenou jídelnou. 

Snídaně, základ dne

Snídaně, na Titanicu označovaná za nejdůležitější jídlo dne, měla pro cestující 1. třídy Titaniku skutečně gigantické rozměry. 

Podle jídelního lístku si cestující 1. třídy 14. 4. 1912., tedy poslední den této tragické plavby, mohli mj. pochutnat na čerstvém ovoci i sušených švestkách. Připravena pro ně byla ovesná kaše, kukuřičný chléb, pečivo, koláčky i spouta druhů marmelády a med. Pokud to někteří pánové předchozí večer přehnali s whiskou nebo brandy, určitě nepohrdli nabízenými slanečky.

Plátky studeného masa, šunka, klobásky či uzený losos nepřekvapí. Rozhodně však dnes není běžné podávat k snídani steak ze svíčkové s opečenými brambory nebo jehněčí kotelety s bramborovou kaší, jak bylo na Titanicu.

Lehčí oběd

Skoro se nechce věřit, že po tak vydatné snídani zbylo v žaludku místo na oběd. Je ovšem pravda, že obědová nabídka byla jednodušší. Nechyběl ale silný vývar, tzv. consommé

Na buffetovém stole byl výběr studených masových nářezů, hosté mohli okusit masový koláč, saláty a různé druhy sýrů. Z teplých jídel bylo možné si objednat grilovaná masa nebo ryby a k nim pečené brambory.

Poslední večeře

Posledním jídlem na Titanicu (a pro mnoho pasažérů posledním jídlem v jejich životě) byla večeře. A co se tento večer podávalo? V prostředí luxusní restaurace si patřičně noblesně oblečení pánové a dámy mohli dát například ústřice nebo obložené mini sendviče a zeleninu jako předkrm. Následovalo consommé Olga, což byl silný telecí vývar s mušlemi a zeleninou

Mezi hlavnímí jídly byly například hovězí filet mignons, kuřecí soté či pečená mladá kachna nebo holoubata. K masu se podávaly brambory, rýže a zelenina včetně chřestu.  

Sladkou tečkou byly mj. broskve v želé, čokoládové a vanilkové zákusky nebo francouzská zmrzlina.

Pár hodin poté, 14. 4. 1912 ve 23:40, došlo ke zničující srážce Titanicu s ledovcem a zhruba 1 500 cestujících a členů posádky (z celkem 2 200) našlo smrt v ledových vodách Atlantiku.

Náš tip: Mlsné jazýčky pasažérů Titanicu by jistě ocenily i rumpsteak podle našeho videoreceptu.

Zdroje informací:

titanicbelfast.com: Titanic - food for all classes

lovefood.com: The Titanic’s incredible menu revealed – for every class

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více