Retro okénko: Besipky kdysi stály jen 70 haléřů. Balení sladkých kroužků s ovocnou příchutí bylo vyrobeno speciálně pro řidiče
16. 4. 2024 Vaření
Pamatujete si Besipky neboli Besip? Válečky s kulatými bonbóny v pomerančové a citronové příchuti se vyráběly donedávna, v současnosti je ale seženete jen zřídka. Šlo sice o běžné lipo, ovšem ve tvaru kroužku, což je dělalo pro děti mnohem atraktivnějšími.
Bonbóny pro motoristy
Pro děti přitom Besipky zprvu zřejmě vůbec nebyly určené. Jak dokládají obaly ze sedmdesátých let, původně šlo o bonbóny pro řidiče, k čemuž odkazoval už jejich tvar. Barevné lipo bonbónky vypadaly jako pneumatiky od auta nebo od motorky. Kruhovitý tvar však děti bavil – navlékaly je na prst místo prstýnků, velkou zábavou bylo jimi prostrkovat jazyk a nebo se z nich dělal náhrdelník.
Mohlo by vás zajímat
Dodaly energii na cestách
Ostatně k motorismu odkazoval už jejich název – BESIP, což je označení oddělení Ministerstva dopravy, které právě výrobu bonbónů iniciovalo. Bezpečnost silničního provozu ovlivňovaly hlavně tím, že poskytovaly osvěžení pro případ, kdyby řidič začal usínat za volantem. Byly obohacené o vitamin C, navíc obsahovaly hroznový cukr, jenž měl dodat řidiči rychle energii, a praktické bylo rovněž balení do ruličky.
V každém případě se Besipky staly oblíbenými bonbóny na cesty bez ohledu na to, zda se jelo autem, vlakem nebo se jen šlo na výlet pěšky. Dalo by se říct, že takovým jejich pokračovatelem je i hroznový cukr v roličkách, který se prodává v lékárnách i v některých obchodech.
Lipo ve tvaru kroužků
Přestože měly úplně jiný tvar, šlo vlastně o stejný typ bonbónů, jako bylo oblíbené lipo, tedy ovocný komprimát. Dětmi zbožňované bonbóny se vyrábějí z cukru nebo hroznového cukru, z něhož se pod tlakem lisují tablety různých tvarů a příchutí. V případě bonbónů Besip šlo tedy o kroužky oranžové a žluté barvy.
Besipky se stejně jako klasické lipo v podobě kvádříků vyráběly od počátků v závodě Lipo v Liberci, přičemž historie výroby cukrovinek tu sahá více než 100 let do minulosti. Vše tady začalo dokonce již roku 1902, kdy Julius Pollak v Janově Dole započal s výrobou kypřících prášků do pečiva a jiných aromatických přísad. O pár let později začal spolupracovat s obchodníkem Eduardem Haasem a rozšířil své portfolio o šuměnky a lisované cukry. Později se pustil i do výroby tzv. komprimátů pod novou, dodnes mezinárodně známou, značkou PEZ.
Verze bonbónů Besip stále existuje
Po znárodnění v roce 1948 se k firmě připojily další menší závody a provozovny, což vedlo ke vzniku národního podniku Poživatina se sídlem v Liberci. Právě z prvních dvou písmen názvu LIberecké POživatiny, jenž se v 60. letech součástí oborového podniku Čokoládovny, o.p. Praha, pak vzniklo dodnes používané označení bonbónů Lipo.
Po revoluci sice podnik přešel pod Nestlé, samotnou libereckou továrnu ale později převzala společnost Mocca, která tu komprimáty různých barev a tvarů vyrábí dodnes. Kromě klasických cihliček mají v nabídce i roličky s kulatými bonbóny… jen se jim už neříká Besip, jako kdysi.
Náš tip: Máte-li rádi citronové sladkosti, můžete si upéct třeba tento slavný retro zákusek babeta podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Mocca.cz: Naše historie
Besip.cz: Půlstoletí BESIPu
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Na křupavá kolečka Bake rolls potřebujeme starší rohlíky, olej, sůl a koření. Vznikne levná a výborná chuťovka k televizi
V obchodech nejsou Bake rolls zrovna levné, a přitom si je s minimálními náklady můžeme snadno připravit doma. Stačí nám přebytečné starší rohlíky a… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Nedokážete si představit Štědrý den bez smaženého… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti… Číst více
Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Příprava plněných vajec Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a… Číst více
Rychlé pohoštění na poslední chvíli: Nečekanou návštěvu oslní plněné bulky
Připravit rychlé pohoštění na poslední chvíli,… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
Něco k telce. Stačí jen hermelín a listové těsto.… Číst více
Sedm oblíbených slaných dobrot, kterými zabodujete u návštěvy: Poradíme, jaké pohoštění připravit na Silvestra
Na oslavě by totiž neměly chybět různé lákavé slané dobroty, které lze průběžně "pozobávat". Nic nezkazíme ani slanými koláči a záviny. Nezapomeňme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
V čem se liší Lipo a PEZ? To první se vyrábí v Liberci, druhé proslavil mimozemšťan E.T.
Kypřicí prášek versus jedlá soda: Jaký je mezi nimi rozdíl, jak fungují v těstě a lze je vzájemně nahradit?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 37 minutami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Klobásy
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Šuměnky aneb perlivá limonáda v prášku stála za socialismu 20 haléřů. Koupit si je můžete i dnes
Retro okénko: Čokoláda Studentská pečeť je tu skoro půl století! V roce 1975 stála 11,80 Kčs, a patřila tak mezi dražší pochoutky
Retro sladkost z čokolády: Kočičí jazýčky byly hitem dvacátých let a milujeme je dodnes