Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
22. 4. 2024 Vaření
Libeček je skvělé aromatické koření, které dochutí nejedno jídlo. A protože vyrůstá brzy na jaře, je právě teď ideální doba ho zpracovat. Výborná je domácí vegeta. Tato kořenící směs bez nežádoucích přidaných látek je ideálním doplňkem polévek a různých dalších pokrmů.
Jak využít libeček
Libeček je bylinka, nebo spíše bylina, která se často rozroste v bohatý keř. Nenáročná rostlina dorůstá až dvou metrů. Vychutnávat si ji můžeme už brzy zjara, kdy vyrůstá ze země, kam se na zimu stáhla. Listy libečku jsou velmi aromatické, starší pak mohou být až nepříjemně nahořklé. Libeček se tedy vyplatí brzy zpracovat.
Libeček můžeme mrazit, připravit z něj maggi, výborné pesto, ale také ho usušit. Sušit můžeme bylinu samostatně, ale také z ní přichystat kořenící směs vegeta.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do vegety
Ve vegetě a dalších dochucovadlech z obchodu najdeme hlavně sůl a glutamát sodný, zelenina a bylinky tvoří jen menší část. Lepší je si připravit domácí polévkové koření, do kterého dáme jen ty ingredience, které chceme. Využít můžeme i zbylé části zeleniny, případně slupky.
Poměr druhů zeleniny se může lišit, záleží nejen na vlastní chuti, ale také na dostupnosti zeleniny. Základem směsi bývá kořenová zelenina: mrkev, petržel a celer, dále do ní můžeme přidat kedlubnu, kapustu, brokolici, květák, cibuli, pórek, libeček a sůl.
Pokud bychom chtěli polévkové koření vylepšit, můžeme přidat sušené rozmixované houby, variantou je i sušené lahůdkové droždí. Nažloutlou barvu dodá kurkuma.
Jak usušit zeleninu v troubě
Zeleninu a bylinky můžeme sušit v sušičce, ale stačí i trouba. V obou případech by mělo jít o teplotu 50 °C. Když sušíme v troubě, rozložíme zeleninu na pečicí papír v slabší vrstvě a dáme plech do trouby. Tu nezavíráme, ale necháme ji pootevřenou. Během sušení občas zeleninu na plechu promícháme a přitom troubu vyvětráme.
Jak na domácí vegetu z libečku
Na dávku domácí vegety potřebujete: 300 g mrkve, 300 g petržele, 500 g celeru (bulvy i listí), 400 g kedluben, 400 g pórku, 400 g cibule, 120-150 g libečku a 100 g soli.
Jak na to? Zeleninu očistěte, omyjte a osušte papírovou utěrkou. Očištěnou zeleninu nasekejte v robotu, umelte v mlýnku na maso nebo nastrouhejte a dobře promíchejte se solí. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Sušte v pootevřené troubě na cca 50 °C.
Dobře usušenou zeleninu umelte na prášek v robotu. Uchovávejte v dobře zavřených skleničkách v suchu.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak dlouho vydrží domácí vegeta
Zelenina by měla být dobře usušená. Pak ji rozemeleme na prášek a dáme do čisté nádoby. Dobře ji uzavřeme a uložíme v suchu a temnu. V této podobě vydrží alespoň dva roky, pokud ji do té doby nespotřebujeme.
Náš tip: Připravte si domácí vegetu podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky
Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kefírová rychlovka
Přidáno před 1 hodinou
Věnečky výborné
Přidáno před 3 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra na víně a rozmarýnu
Přidáno před 6 hodinami
Salát s masem a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Melounový salát s olivami a rukolou
Přidáno před 7 hodinami