Jak udělat z libečku „maggi“? Kromě svazku aromatické bylinky stačí jen voda, sůl a olej a postup, který zvládne každý
17. 4. 2024 Vaření
Možná si do polévky přidáváte kupované tekuté koření. To ale bývá plné látek, které konzumovat netoužíme. Jak udělat „maggi“ z libečku? Snadno. Tato bylina má totiž chuť, která tekutou směs do polévky připomíná.
Tekuté koření z libečku
Kdo má doma libeček, tak ví, že se nejde o malý keříček, ale o pořádně bujný keř. Nenáročná bylina vyrůstá ze země a během sezóny vytvoří doslova libečkovou džungli. A o libečkovou nať se pak můžeme bez problémů podělit s dalšími zájemci o toto velmi aromatické koření. Libeček má totiž tak výraznou chuť, že je třeba ho dávkovat značně opatrně, aby celé jídlo „nepohltil“.
Libeček uskladníme pro další měsíce tak že ho usušíme, zmrazíme a můžeme z něj přichystat i pesto.
Mohlo by vás zajímat
Co obsahuje Maggi
Tmavou omáčku Maggi zakladatel společnosti Julius Maggi uvedl na trh již v 19. století jako koncentrovaný tekutý bujón. Šlo o jedno z prvních dochucovadel do polévek a omáček. Podobně jako libeček má velmi intenzivní a bohaté aroma, proto se dá využít i v dalších pokrmech.
Je zajímavé, že v původní receptuře libeček chyběl. Ve složení současné omáčky ho najdeme. Zkusme zapomenout na průmyslové polévkové koření s glutamanem a s velkým množstvím soli a připravme si výborné domácí tekuté koření. Na jeho přípravě není nic složitého a jednoduchý postup zvládne bez problémů každý. Směs s libečkem není třeba téměř solit. Tato bylinka totiž vzbuzuje pocit slanosti sama o sobě.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Jak udělat z libečku „maggi“?
Co je potřeba na přípravu? Přichystejte si: velký svazek libečku i se stonky, 400 ml vody, necelou lžičku soli a 2 lžíce slunečnicového nebo olivového oleje.
- Stonky a listy omyjte a dejte je do mixeru. Přilijte trochu vody a směs rozmixujte na kaši.
- Nalijte směs do hrnce, dejte ji na sporák a vařte asi půl hodiny.
- Výslednou směs přeceďte, mírně osolte. Můžete přidat lžičku oleje.
- Na mírném plameni redukujte do hustoty kupovaného koření.
- Připravte si dokonale čistou lahvičku a tekutinu do ní nalijte a zavíčkujte.
- Skladujte v chladnu a temnu. Mělo by tak vydržet několik týdnů až měsíců.
- Na talíři dávkujte libečkové „maggi“ po kapkách.
Náš tip: Podobně jako z medvědího česneku můžete podle tohoto videoreceptu i z libečku přichystat pesto. Stačí zaměnit rostlinky:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce, které vyhnalo Adama a Evu z ráje: Proč jíst granátové jablko?
Nejspíš znáte příběh o tom, jak Eva utrhla jablko… Číst více
Jak umlít maso doma? Máme pro vás pár tipů, abyste to hravě zvládli
Mleté maso je jeden z častých způsobů úpravy masa. Abyste si mohli pochutnat na takových pokrmech musíte si maso nejprve namlet, nebo koupit již… Číst více
Granátové jablko lze s videonávodem oloupat snadno a rychle. Poradíme vám
Granátové jablko skvěle doplňuje moučníky, ale hodí se i k masu. Škoda jen, že je jeho loupání tak náročné na čas i čistotu... To se může změnit,… Číst více
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
Proč se granátovému jablku říká ovoce lásky? Probouzí touhu a ještě výborně podpoří imunitu
Uvažovali jste někdy v obchodě o koupi… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Musaka: Dokonalý balkánský pokrm vylepší jedna obyčejná surovina. Víte která?
Většina z nás má musaku spojenou s příjemnou… Číst více
Granátové jablko, ovoce lásky: Jak na jeho vyloupání a nejrůznější využití v kuchyni
Pokud vybíráte granátové jablko, musí být pevné a bez zjevného poškození. Mírné vrásnění na slupce nevadí, značí jeho zralost. Nesmí však být zcela… Číst více
10 nejoblíbenějších večeří v Evropě: Jak na ten nejlepší vídeňský řízek nebo řeckou musaku?
Každá země má ten „svůj“ národní pokrm. V dnešní… Číst více
Dvě méně známé delikatesy z hroznového vína: Vinné želé nebo šampaňské ledové kuličky chutnají božsky
Hroznové víno patří mezi oblíbené druhy ovoce,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 7 hodinami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 13 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Klobásy
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 19 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 20 hodinami