Dýňové dobroty pro podzimní náladu!
27. 10. 2016 Vaření
Pokud máte chuť na vybranou podzimní specialitku, sáhněte po dýni, která k podzimu neodmyslitelně patří! Dýně je skvělá zapékaná se sýrem a zeleninou, úžasně chutná i zavařovaná v podobě kompotů a rozhodně vás nezklame jako lahodná polévka. Dýně je však vhodná také pro přípravu méně známých dobrot, jako je například dýňové máslo. To každý toast vmžiku promění v nevšední delikatesu, tak ho rozhodně vyzkoušejte!
Na výrobu dýňového másla budeme potřebovat:
- 2 malé dýně
- 2 lžíce másla
- 2 šálky hnědého cukru
- ¼ šálku jablečné šťávy
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžičku mletého zázvoru
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
1. Ostrým nožem rozkrojte dýni a odstraňte vnější slupku a semínka. Dýni rozkrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci smíchejte kostky dýně, cukr, jablečnou šťávu, vanilkový extrakt a koření. Pomalu vařte při nízké teplotě několik hodin, dokud dýně nebude měkká.
3. Použijte ponorný mixér a směs rozmixujte na hladké pyré. Do pyré pak vmíchejte máslo.
4. Dýňové máslo skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě, kde Vám vydrží až 2 týdny.
Dýňové máslo je vynikající nejen na pečivo, ale také jako přísada do nejrůznější sladkých krémů a dezertů.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 4 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 22 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00