Jak správně spárovat jídlo a pivo?
8. 12. 2016 Vaření
Královský pivovar Krušovice začal s párováním piva s jídlem v Česku před několika lety jako vůbec první. Párování vína s jídlem má dlouhou historii, s pivem to však byla úplná novinka. A pivovar měl hned několik důvodů, proč poukázat na to, že doby, kdy se pivo spojovalo pouze s utopencem, gulášem nebo pečenou kachnou, jsou dávno pryč. Proto stál na začátku projektu návrat k nejlepším tradicím, který skvělá krušovická piva pivovar prezentuje ve spojení s nejvhodnějším jídlem. Každý z nich se totiž hodí k jinému pokrmu. Další zajímavé možnosti pivo nabízí jako surovina přímo při samotném vaření.
Párování však není jednoduchou disciplínou, svou roli zde hraje i subjektivní dojem. Záleží na zkušenostech a citu každého sommeliéra, který se vždy snaží najít nějaký spojovací prvek, aby pokrm se správně vybraným nápojem – v našem případě pivem – takříkajíc ladil.
Tmavá piva, kde se používá výrazný podíl pražených sladů, jejichž aroma je po kávě či hořké čokoládě, se výborně hodí ke sladkým dezertům s kávovou nebo čokoládovou chutí. Ne vždy se však chutě doplňují. Někdy je naopak vhodnější zvolit opačný přístup, kdy chuťový vjem piva doplňuje chybějící prvek v jídle. Nabízí se například kombinace lehkého pšeničného piva s rybou, kdy typický ovocně nakyslý charakter chuti dobře doplní méně výraznou chuť rybího masa, stejně jako jej zakapáváme citronem. Platí také, že výrazně chmelená piva jsou vhodná k tučnějším masitým pokrmům, protože chmel má pozitivní účinky na trávení. Obecně platí, že k lehčímu jídlu se hodí spíše slabší pivo a naopak, ale samozřejmě tomu tak nemusí být vždy. Není to jen o síle, ale spíše o celkovém charakteru piva, zda se k vybranému jídlu hodí či ne. Proto se této disciplíně pilně věnuje sommelier a sládek Krušovického pivovaru Michal Havrda a vy sami si můžete několik receptů vyzkoušet z pohodlí svého domova zde.
Ve středověku pivo díky své výživové hodnotě často zastupovalo jídlo. Středověké pivo však bylo, co se množství alkoholu týče, sice slabší, ale zato hutnější a sytější. Zlatavý mok už navíc dávno není tekutým chlebem, ani nápojem „na zapití“, přestože hořké látky chmele prokazatelně podporují trávení. V současné době si stále více lidí potrpí na kvalitní gastronomii, která stále přichází s novými trendy. Jedním z nich je i párování jídla s pivem, kterému se u nás zatím teprve začínáme věnovat.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Šátečky z listového těsta v toustovači: Náplň zvolíme podle chuti, hotové jsou do pěti minut
Listové těsto je vynikající, křehké a chuťově neutrální těsto, které můžeme naplnit téměř jakoukoli náplní od ovocné, makové, tvarohové, až po náplně… Číst více
Sázená vejce z toustovače: Připravte si je s krásně tekutým žloutkem
Sázená vejce z toustovače jsou rychlým a jednoduchým způsobem, jak připravit vejce s dokonalým žloutkem, který je přesně podle vašich představ. Tento… Číst více
7 nápadů na využití toustového chleba: Je báječný na svačinu i přípravu pohoštění
Toustový chléb můžeme servírovat rovnou bez další tepelné úpravy namazaný chutnou pomazánkou a ozdobený, ale také se z něj dají připravit výborné… Číst více
Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Jak správně špikovat maso? Zůstane pěkně šťavnaté a má výrazně lepší chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero na téma snacky pro muže: Pochoutky k pivu pro opravdové chlapy
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Lahodná a pikantní křenová omáčka je báječná k uzenému masu. Víme, jak ji uvařit
Komentáře