Paleo dieta pro začátečníky: Jednoduchý týdenní jídelníček, který vám pomůže začít snadno hubnout
21. 9. 2020 Tipy a triky
Paleo dieta je věc, o které dietáři všech zemí divoce diskutují zejména v posledních letech. Každá dieta je něčím specifická, ale cíl je pokaždé stejný - shodit co nejvíce kilo. To samé platí i pro paleo dietu. Paleo dieta či paleo strava je způsob stravování, který si bere vzor z doby kamenné, z období paleolitu (nejdelší období lidských dějin). V této době člověk ještě neznal zemědělství a živil se lovem (tepelně upraveným masem) a sběrem plodů z přírody.
Paleo strava a její výhody
Paleo strava je přirozený způsob stravování, který je lidskému organismu vývojově velmi blízký. Strava je nejen chutná, ale i rozmanitá. Existuje celá řada způsobů na úpravu masa (grilování, pečení, vaření i na páře, dušení). Jako přílohu lze připravit zeleninu nejen v syrovém stavu, ale i tepelně upravenou (vařenou, pečenou, dušenou, vařenou v páře).
Má hubnoucí účinky, neboť jsou z ní zcela vyřazeny sacharidy a redukce váhy je tedy velmi účinná. Sacharidy jako zdroj energie jsou nahrazeny zdravými tuky, které najdeme v tučných rybách, jako je například losos. Tyto zdravé tuky také podporují normální hladinu cholesterolu v krvi.
Nevýhody paleo stravy
Nepřítomnost obilovin a luštěnin připravuje tělo o zdroj energie, vitamínů a hodnotných rostlinných bílkovin, které jsou obsaženy v luštěninách.
Díky velmi malé konzumaci sacharidů může docházet k nedostatku energie a tím pádem i únavě organismu. V tomto případě je vhodné zařadit do jídelníčku ovoce s vyšším obsahem cukru. Díky větší konzumaci masa může být tento způsob stravy finančně náročnější. Maso, které konzumujete, nesmí být příliš tučné, proto byste měli jíst spíše méně tůčné ryby, kuřecí nebo krůtí.
Mohlo by vás zajímat
Tyto potraviny ano...
Mezi potraviny, které jsou vhodné při paleo dietě, patří libové maso, ryby, mořské plody, vejce, zelenina, ovoce, houby, semena a ořechy, koření, oleje (olivový, kokosový), ghee – přepuštěné máslo, živočišné tuky, mořská sůl, voda, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy a bylinkové čaje. Jednou za čas můžete do jídelníčku zařadit mléko.
A tyto potraviny nikoliv
Mezi potraviny, které nejsou vhodné při paleo dietě a tudíž byste se jim měli vyhýbat, patří mléko a mléčné výrobky, obiloviny a potraviny z nich vyráběné, luštěniny, brambory, sůl, cukr, sója, rostlinné oleje (slunečnicový, sojový), potraviny s obsahem lepku, cukr a sladkosti, všechny potraviny zpracovávány průmyslově. Zakázány jsou i káva, čaj a alkohol.
Paleo jídelníček pro začátečníky
Jídelníček se připravuje pouze z povolených potravin. Výhodou je, že není omezené jejich množství. Tento druh stravování je vhodný i pro trávicí soustavu, neboť ušetříte spoustu energie na samotný proces trávení. Pokud máte v jídelníčku stravu obsahující sacharidy i bílkoviny zároveň, tělo musí uvolňovat různé druhy trávicích šťav, které vytvářejí neutrální prostředí a proces trávení se tak prodlužuje. Musí být také vyšší výdej energie.
Příjem vlákniny a stopových prvků, které jsou pro tělo nezbytné, je zajištěn prostřednictvím neškrobového ovoce a zeleniny, kterého by se mělo v jídelníčku objevit velké množství. Že stále nevíte, jak na to? Zkuste si dát jeden týden podle ukázkového jídelníčku, který jsme pro vás sestavili a uvidíte, že ten další už hravě zvládnete i sami:
Paleo den č.1
Snídaně – míchaná vajíčka, čerstvá zelenina
Svačina – ovocný salát se semínky a olejem
Oběd – hovězí steak, zelenina (čerstvá či tepelně upravená)
Svačina – carpacio, čerstvá zelenina
Večeře – losos na grilu, zeleninový salát s olivovým olejem a čerstvými bylinkami
Paleo den č. 2
Snídaně – tuňák a čerstvá zelenina
Svačina – ovocní salát s ořechy nebo semínky
Oběd – krůtí prsa na medu, dušená zelenina
Svačina - zeleninový salát dochucený bylinkami a olivovým olejem
Večeře – hovězí steak
Paleo den č. 3
Snídaně – ovocný salát (jahody, borůvky, liči) s ořechy a semínky
Svačina – mrkev nebo jablko
Oběd – mrkvová polévka, grilovaný krůtí steak, zeleninový salát s olivovým olejem
Svačina – směs ořechů
Večeře – špenátová omeleta s kousky kuřecího masa
Paleo den č. 4
Snídaně – ovocný salát s medem
Svačina – ztracené vejce a zelenina
Oběd – brokolicová polévka, pečený candát a mrkev
Svačina – zeleninový salát s cuketou, dochucený čerstvým oregánem
Večeře – krůtí nudličky na žampionech, čerstvá zelenina s olivovým olejem
Paleo den č. 5
Snídaně – volská oka na kokosovém olej, zelenina
Svačina – domácí chia puding s ovocem
Oběd – velký salát s krůtím masem a semínky podle chuti
Svačina – banán s arašídovým máslem
Večeře – "nahatý" hovězí burger dělaný na ghee, zelenina doplněná domácí rajčatovou salsou
Jak vidíte, není to nic náročného a teoreticky ani nákladného, když víte, kam jít. Navíc, když zná člověk jídelníček dopředu, může si podle toho také vytvořit nákupní seznam a vzít vše během jedné návštěvy supermarketu, což šetří čas i peníze. Nezapomínejte ale, že chcete-li zhubnout, kromě dobrého jídla potřebujete také pohyb. Zařaďte do svých každodenních činností sport nebo cvičení 2-3x týdně a vyberte si kombinaci kardia a silového tréninku. Jen tak shodíte přebytečná kila a zároveň vytvarujete tělo tam, kde je to žádoucí.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně uchovávat potraviny v lednici?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jídla na chlapská kamarádská setkání i "pánské jízdy". Nejlepší pálivé recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Komentáře