Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl II.
3. 11. 2020 Životní styl
Přesvědčení, že člověk potřebuje vitamíny jen v období chřipek a angín, je dávno vyvrácený mýtus. Naše tělo potřebuje denně přijmout široké spektrum vitamínů, minerálů a dalších výživných látek – od antioxidantů potřebných pro boj s virovými onemocněními, po těžké kovy, bez kterých by se naše kosti začaly rozpadat. I když si mnoho lidí navyklo na doplňky stravy, téměř všechny látky, které tyto doplňky obsahují, lze najít v jejich nejčistší podobě; v potravinách, které denně jíme a jíst bychom měli. Náš malý průvodce vám pomůže zorientovat se mezi výživovými bombami rostoucími třeba na vaší zahrádce.
Lysin
Proč je potřeba: Aminokyselina lysin pomáhá tělu vstřebávat vápník a formovat kolagen důležitý pro kosti a svaly. Lysin také hraje roli při tvorbě karnitinu, vitamínu, který je zásadní k regulaci cholesterolu v krvi.
Kde ho najdeme: Červené maso, ořechy a sójové boby jsou skvělými zdroji lysinu
Vitamín M
Proč je potřeba: Vitamín patřící do rodiny Vitamínu B je velmi důležitý pro těhotné ženy. Může totiž pomoci při prevenci potíží při porodu. Všeobecně pomáhá vitamín M formovat tkáně a bílkoviny.
Kde ho najdeme: Vitamín M lze najít ve velmi pestré škále potravin včetně listové zeleniny, ovoce, oříšků a mléčných výrobků. Vítězem o potravinu s největší koncentrací vitamínu jsou však hovězí játra. Pokud ta nepatří mezi vaše nejoblíbenější, chybu neuděláte ani se špenátem. 70gtéto listové zeleniny obsahuje až 33% denní doporučené dávky. Kyselina listová, laboratorně vytvořený vitamín M, se často přidává do pečiva a cereálií.
Niacin
Proč je potřeba: Niacin, stejně jako jeho příbuzní, vitamíny skupiny B, je důležitý pro proces vytváření energie z potravin. Prospívá také našemu trávicímu traktu, kvalitě pokožky a napomáhá správné funkci nervového systému.
Kde ho najdeme: Velké množství niacinu je k nalezení v droždí a arašídech (150 g arašídů obsahuje 17,6 mg niacinu, což našemu tělu stačí na celý den.
Omega-3 mastné kyseliny
Proč jsou potřeba: I když tuky mají většinou špatnou reputaci, bez některých druhů bychom se neobešli. Mezi takové patří omega-3 mastné kyseliny, které se podílejí na zdraví našeho mozku a má protizánětlivé účinky.
Kde je najdeme: Stejně jako v případě železa i omega-3 mastné kyseliny se vyskytují ve dvou formách, z čehož jedna je rostlinného původu. Listová zelenina, oříšky, semínka. Druhou kategorii lze nalézt v zásadě v tučných rybách. 150 g tuňáka obsahuje 8,5 g omega-3 mastných kyselin.
Riboflavín
Proč je potřeba: Máme tu dalšího člena rodiny vitamínů B, který, stejně jako ostatní, lze považovat za antioxidant potřebný k boji s nachlazením. Dále pomáhá štěpit potraviny na energii a tvořit červené krvinky
Kde ho najdeme: Nejlepším přírodním zdrojem jsou rozhodně hovězí játra. Pokud ale chcete sáhnout po jiné variantě, máte štěstí. Riboflavín je v mnoha značkových cereáliích ve velmi podobném množství, jako v játrech.
Selen
Proč je potřeba: Selen je minerál plný antioxidantů. Tělo ho sice potřebuje v porovnání s ostatními velmi malé množství, o to větší roli hraje selen v prevenci chronických chorob. Selen také pomáhá regulovat imunitní systém a štítnou žlázu.
Kde ho najdeme: Pouhých 6-8 para ořechů obsahuje 777% doporučené denní dávky selenu, Takové množství může být ale pro tělo škodlivé. Je tedy dobré sáhnout po hlavním zdroji číslo 2, kterým je tuňák v konzervě. Ten obsahuje cca. 68 mg selenu na 100 g, nebo 97% doporučené denní dávky.
Tiamin
Proč je potřeba: Tiamin, také známý jako vitamín B1, pomáhá tělu přeměnit sacharidy v energii. Zásadní je také pro zdravé fungování mozku a nervového systému jako takového.
Kde ho najdeme: Dobrým zdrojem tiaminu jsou piniové oříšky (1,2 mg na porci) a sojové boby (1,1 mg).
Vápník
Proč je potřeba: Vápník je nejvíce zastoupeným minerálem v těle. Více než 99 % vápníku v našem těle obsahují kosti a zuby a je to právě vápník, který je pomáhá zpevňovat. Při účincích vápníku v našem těle také nesmíme zapomínat na cévy a svaly.
Kde ho najdeme: Nejbohatším zdrojem jsou mléčné výrobky, obyčejný nízkotučný bílý jogurt obsahuje 415 mg vápníku (42% doporučené denní dávky) na porci. Listová zelenina (např. čínské zelí) je dalším dobrým zdrojem tohoto minerálu.
Zinek
Proč je potřeba: Zinek je známý pro svojí roli v dobře fungující imunitě a důležitý je také pro smysly jako chuť a čich.
Kde ho najdeme: Ústřice obsahují ze všech potravin nejvíce zinku (74 mg na porci, což je téměř 500% doporučené denní dávky), ale lidé přijímají zinek nejčastěji v mase. Například 100 g hovězího obsahuje 7 mg.
Železo
Proč je potřeba: Bílkoviny v našem těle používají tento kov k přenosu kyslíku a výstavbě buněk. Většina železa v těle se nachází v hemoglobinu, bílkovině červených krvinek, které se starají o správné okysličování všech tkání v těle.
Kde ho najdeme: V přírodě nalezneme železo ve dvou formách, jedna se váže na zmíněný hemoglobin a najdeme ji v zásadě v mase a rybách. Dobrou zprávou pro vegetariány může být, že železo se hojně vyskytuje i v čočce a fazolích. Nejvíce železa bychom pak hledali v kuřecích játrech (11 mg na porci, tedy 61% denní doporučené dávky)
.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Základem jsou brambory Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Rychlé snídaně nejen pro školáky: Ovocné lívance, zdravé kaše i vajíčkové muffiny připravíte raz dva!
Kvalitní snídaně je základem úspěšného dne. Ne… Číst více
Jak otevřít kokos. S tímto návodem to zvládne hravě každý
Otevřít kokos se může zdát na první pohled jako komplikovaná záležitost. Když však víme jak postupovat, poradíme si hravě i s tvrdou skořápkou kokosu… Číst více
Nejoblíbenější sladké a slané bramborové placky. Jak je nejlépe upéct z vařených nebo syrových brambor
Bramborové placky Brambory vaříme velmi často, proto se běžně stává, že nám od oběda nějaké zůstanou do dalšího dne. A jak je co nejlépe využít?… Číst více
Trochu jiný bramborák - bez majoránky, zato často se sýrem. Vyzkoušejte bulharský patatnik
Bulharská varianta bramboráku patatnik spíš než… Číst více
Jak připravit ty nejlepší bramboráky? Vyzkoušejte tři jednoduché rady a vaše bramboráky budou ještě lepší
Bramboráky připravujeme především z nastrouhaných brambor, malého množství mouky a vajec. Patří do nich utřený česnek, který je krásně provoní.… Číst více
Bramborové těsto stáním řídne, proto ho zpracujeme co nejdříve. Poradíme, jak těsto snadno uchovat
Přesto nejsme v případě přebytku těsta zcela bezmocní. Máme některé možnosti, jak s těstem naložit, abychom zbytečně neplýtvali potravinami. … Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 9 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Velký předvánoční nákup je náročným oříškem pro všechny hospodyňky. Máme pro vás kompletní nákupní seznam. Stačí vyrazit
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Od áčka po železo: Encyklopedie důležitých vitamínů a přehled potravin, kde je najít, díl I.