Den bagelu
Národní den
Den bagelu připadá každý rok na 11. prosince. Snídaňové pečivo z vláčného, nedrobivého těsta s typickou dírou uprostřed je známé zejména v Americe, ale oblibu si postupně získává po celém světě.
Bagely (čteme “bejgly”) se začaly péct už okolo roku 1610 v židovské komunitě v Polsku. Těsto z pšeničné mouky je podobné rohlíkovému, je však hutnější a blíže má k těstu chlebovému. Na povrchu krásně hladký bagel je charakteristický dírou uprostřed – peče se ve tvaru prstence, který se vejde do dlaně. Díra uprostřed má také praktické důvody – pečivo se rychleji a rovnoměrněji propeče, a dírou v hotovém bagelu se dá protáhnout provázek, což usnadňuje přepravu více kusů pečiva najednou. Zvláštností tohoto pečiva je, že se jednotlivé kusy před pečením krátce povaří ve vroucí, oslazené vodě. Teprve pak se vytvarované kusy těsta rozloží na plech s pečicím papírem, potřou mlékem a posypou mákem či sezamem.
Mohlo by vás zajímat
Bagel nesmí chybět u žádné americké snídaně
Přesto že pochází z Polska, v dnešní době je bagel spíše typicky americkým pečivem, které nesmí chybět u žádné pořádné snídaně. Ty nejoblíbenější jsou promazané vrstvou krémového sýra, pokladené plátky uzeného lososa a doplněné snítkou čerstvého kopru. I proto se v Americe bagelu říká “král snídaní”. Ať už si bagel koupíte, nebo upečete doma, naplnit ho můžete podle vlastní fantazie a toho, co vám chutná. Skvělý bude jen s máslem, šunkou a sýrem i s pikantním dipem, trhaným masem a zeleninou, ale pochutnat si můžete také na sladké variantě, třeba s Nutellou a kolečky banánu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bagelu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 4 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 10 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc