Den domácího chleba
Národní den
Den domácího chleba připadá na 17. listopadu. Upéct domácí chleba není až taková věda, jak by se mohlo zdát. Nejlepší na přípravě tohoto pečiva ve vlastní kuchyni je skutečnost, že ho můžete připravit přesně takový, na jaký máte chuť! Sami rozhodnete, kolik na něm bude semínek a jak bude mít křupavou kůrčičku. Pokud nevíte jak na to, na našem webu najdete plno receptů a rad.
Domácí pečení chleba má své kouzlo a stalo se hitem. Není to úplně jednoduché a vyžaduje to trochu cviku a znalost několika pravidel. Ale po několika nezdařilých pokusech na to přijdete a postup vychytáte. Nakonec zjistíte, že se vašemu vlastnímu chlebu žádný ze supermarketu nevyrovná.
Jak na domácí chleba?
Na zadělání těsta na chleba potřebujeme mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Na zhruba kilogramový bochník zaděláme půl kg mouky. Uhněteme těsto, které necháme vykynout. Následně vytvarujeme chleba, který si přejeme a necháme asi půl hodiny pod utěrkou. Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C, ve které poté vykynutý chleba 20 minut pečeme. Nezapomeneme jej přikrýt víkem. Po dvaceti minutách víko sundáme a pečeme dalších 20 minut, aby měl křupavou kůrku. Po upečení bochník jemně potřeme vodou a necháme vychladnout.
Další možností je chleba z domácí pekárny. Kdo ji má, obvykle k ní dostal do vínku nějaké recepty. Můžete si dokonce koupit směs na chleba, do které přidáváte vodu a droždí. Větší dobrodružství je však chleba vytvořit pěkně krok za krokem z mouky a dalších ingrediencí. S domácí pekárnou odpadne zdlouhavé hnětené a kynutí těsta, to zmákne domácí pekárna za vás. Stačí do ní jen dát správné ingredience ve správném množství. Pokud zvolíte funkci odložený start, můžete mít dokonce teplý čerstvý chleba k snídani.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den domácího chleba?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře