Den kroket
Národní den
Den kroket připadá každoročně na 2. února. Jde o malé kuličky jídla (zpravidla brambor), které se po obalení ve strouhance osmaží nebo fritují. Můžete je koupit jako mražený polotovar, ale také si je můžete připravit komplet doma. Třeba z přebytečné kaše.
Přílohy z brambor patří u nás mezi ty nejoblíbenější. U hodně lidí vedou hranolky, ale je také plno těch, kteří nedají dopustit na krokety. S kroketami přišli údajně jako první Francouzi – nejstarší recept pochází z konce 17. století, z období vlády Ludvíka XIV. V průběhu let se měnil jejich tvar, velikost i druh náplně. Zatímco Francouzi mají v oblibě krokety s náplni z masa a smetany, Italové si pochutnávají na bešamelových sýrových kroketách.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí krokety
Domácí krokety jsou výbornou bramborovou přílohou. Pokud je chcete vyrobit opravdu levně, bude vám stačit zbytek bramborové kaše z jiného jídla. Nechte ji vychladit v lednici, poté do ní vyklepněte vejce, rozmíchejte a zahustěte kaši hrubou moukou tak, aby z ní šly tvarovat příslušné tvary – v případě kroket půjde o kuličky. Ty pak osmažte na oleji, anebo je hoďte do fritovacího hrnce. Krokety můžete také vylepšit tím, že do nich před vytvarováním přidáte trochu strouhaného sýra, například goudy nebo mozzarelly.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den kroket?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky