Den vaflí
Národní den
Vafle si dopřáváme k snídani či jako odpolední dezert – jejich příprava není složitá a chuť je skvělá. Nejlépe chutnají čerstvé. Díky typické mřížce jsou neskutečně křehké a cukr v těstě jim po upečení dodává karamelovou chuť a vůni. Den vaflí si můžete užít každoročně 24. srpna.
Vafle jsou křehkou alternativou lívanců a v současné době jsou populární v mnoha koutech světa. ni. Receptů na ně existuje nepřeberné množství, můžeme je připravit jak ve sladké, tak ve slané variantě třeba se sýrem. Obzvláště vyhledávané jsou ty pravé belgické z kynutého těsta. Snad jedinou nevýhodou vaflí je skutečnost, že na ně potřebujete tzv. vaflovač - tedy speciální přístroj s plotýnkami, jimiž vytvoříte mřížku. Pokud nechceme doma skladovat další zařízení, postačí však též silikonová forma na vafle, pomocí které tuto dobrotu upečeme v troubě.
Jak na domácí vafle
Na vafle si vyhotovíme těsto, které nalijeme do středu rozehřátého vaflovače, který poté uzavřeme. Za pár minut máme krásně do zlatova upečené vafle. Než začneme péct vafle je dobré vaflovač lehce vymazat, aby se v něm vafle nepřichytávaly. Když máte vafle hotové, nechte je ještě chvíli na mřížce, aby se odpařila nadbytečná vlhkost. Podávají se s různými krémy, pomazánkami i ovocem. Vyzkoušet můžete třeba francouzské vafle, které jsou kypré díky kypřícímu prášku. Další možností jsou banánové vafle, při jejichž přípravě do těsta dáváme rozmačkaný banán, olej a mletou skořici. Příkladem vaflí upečených naslano jsou olivové vafle.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vaflí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 19 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 21 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 23 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou