Pravěký perník
Suroviny
Porce: podle velikosti placek
Nutriční hodnoty
Energie | 10 629 kJ / 2 540 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,01 g |
Tuky | 10,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 88 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 536,57 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Perníku se říkalo peprník kvůli složení s pepřem.
Perník je starší než chléb, ještě nějaký pátek trvalo než se přišlo na primitivní chleba "mouka, voda, sůl".
Nynější složení mu dali Pražští caletníci.
(perník je staročesky calt)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 6. 2015 00:27
7. 1. 2015 22:51
To je zajimavy!!! Rada bych nekdy vyzkousela. Diky za pribeh o perniku
8. 10. 2013 16:40
Autor má pravdu, původně se skutečně toto pečivo nazývalo peprník a skládalo se z mouky (nejčastěji žitné), medu a pepře. Postupně se to upravovalo, přidávala se pšeničná mouka, vejce, mléko....Pepř se vytratil a kořenilo se a koření hřebíčkem, anýzem, bydyánem, kardamomem, skořicí, muškátem, levandulí... atd...
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
Vyráběly se perníkové formy a vykrajovátka ze dřeva, kovu a dnes patřej ke sběratelským lahůdkám velmi ceněným (moje tchýňka chtěla děsně ošklivé a prastaré perníkářské formy a vykrajovátka vyhodit, ale souhlasila, že si ty krámy vemu domů )
Pokud se nespapá, vydrží dlouho díky koření a i uschování v chladu.
8. 10. 2013 16:17
je to pravda?
21. 4. 2011 15:52
no,nevim,nevim teda...
2. 2. 2011 15:10
2. 2. 2011 15:02
taky radši zůstanu u Andělského perníčku..
2. 2. 2011 14:57
Jáchyme, ten perník bych zaručeně nedělala(dělám pouze Andělsky nadýchaný perník), byl by to pro nás šok, ale musím uznat, že to vyprávění o vzniku perníku a nakonec i chleba historicky popsané se mi líbí a je dobré vědět, kde jaká pochutina vznikla
2. 2. 2011 14:42
Už při čtení surovin mám zvláštní pocit v okolí žaludku.
2. 2. 2011 14:31
Jáchyme, já si taky nemyslím, že by z toho bylo nějaké těsto. V pravěku nežijeme, ale když chceme, aby to bylo jako z pravěku, tak máme použít hrubší mouku? Člověče, dneska jsi samý vtip To abych si dala upevnit korunku, že?
2. 2. 2011 13:38
...hmmm z této hmoty těžko vznikne těsto..a už vůbec ne jedlé..fakt blábol
2. 2. 2011 13:32
Zajímavé
2. 2. 2011 13:02
Terysho,ty placky si můžeš klidně pomazat medem a není to nějak dramaticky tvrdé.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
Ale jestli to nechceš mít tvrdé použij raději pšeničnou mouku.
2. 2. 2011 12:50
Hmmm, to je zajímavé, asi to vyzkušám A to se pak jí jen tak? Suché? A není to tvrdé, láme se to?! Neumím si to nějak představit
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Křupavé zapečené brambory
Judis uvařila před 6 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 8 hodinami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 9 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 9 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 11 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 11 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 11 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 11 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 12 hodinami
Nadýchané věnečky (50 ks)
Alhana uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Jak na retro zákusek pražské koule? S našimi radami zvládnete vše na výbornou
Další recepty
Tématické fráze: perník recept staročeský perník staročeský perník recept recepty.cz pernik tvrdý perník recept na perník peprník recept recept na staročeský perník perník peprník recept na tvrdý perník pernik s peprem staročeský žitný perník recept peprník perník staročeský žitný perník staročeský perník recepty perník na dřevo pernik z chlebove mouky recept peprnik perník tvrdy
Suroviny: mouka hladká, med, pepř, perník, med
Pravěký perník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QO9Z
14 názorů