Velikonoční mazanec staročeský
Tradiční velikonoční pečivo - mazanec se pekl už na Bílou sobotu aby byl nachystán na nedělní snídani. Ještě před ní ale hospodyňky šly s mazancem do kostela pro svaté pomazání - odtud vzniklo označení mazanec,
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 24 866 kJ / 5 943 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 147,28 g |
Tuky | 240,29 g |
Vláknina | 41,86 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 4,35 g |
Sůl | 10,74 g |
Sacharidy | 776,96 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
27. 3. 2019 10:33
Prosím ženy, na kolik a jak dlouho pečete?
25. 3. 2013 09:20
23. 3. 2013 17:52
Stačí kynout dvě hodiny? Taky mi to připadá dlouho tři hodiny ale jsou krásné.Jdu do toho taky.
12. 4. 2011 21:16
jehlanka73: jenom blbá fotka
12. 4. 2011 21:16
jehlanka73: jenom blbá fotka
12. 4. 2011 21:16
Je to doba celkem, nejdříve je nechám kynout asi 2,5 hodiny a pak zformuji a nechám kynout asi půl hodiny. Alobalem zakrývám od začátku, aby nebyly moc hnědé, někdy ještě můžeš dát nejdříve na mazance pečící papír a pak na to alobal a máš jistotu, že se ti alobal nepřichytí a mazance jsou hezké, ještě jsem zapomněla, že když udělám mazance nahoře udělám nůžkami křížek, prostě rovnou stříhnu na povrchu do těsta, aby nepraskly tam kde nemají, ať se povedou
12. 4. 2011 19:02
Pro mě moc upečené.....jinak to bude asi dobrý receptík...
12. 4. 2011 18:40
12. 4. 2011 17:22
Taky se na ně chystám, ale nejsou trošku přičmoudlé?
12. 4. 2011 17:11
Jako malované
12. 4. 2011 12:41
Vypadají hezky jeden jako druhý
12. 4. 2011 09:21
Uch, majdo, toho jsem si nevšimla (mrkla jsem víceméně na gramáž a složení použitých surovin.)
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost ) - ne všichni, kdo odsud čerpají náměty na pečení, jsou v něm zběhlí, zkušení. Díky
Takže se tě, Ivčo také zeptám - doba kynutí 3 hodiny a pak, jak zformuješ mazance, je už kynout nenecháváš? A zakrýváš je alobalem od začátku pečení? Alobal se nepřichytí? Já ho tak nikdy nepoužila, nemusela jsem, ale vím, že se radí zakrýt mazance (vánočku) alobalem až před dopečením, pokud tedy začne rychle hnědnout.
Toto všechno by bylo dobré do receptu dopsat, rozvést to (místa je tu dost ) - ne všichni, kdo odsud čerpají náměty na pečení, jsou v něm zběhlí, zkušení. Díky
12. 4. 2011 08:51
Hezké mazancedoba kynutí je tak dlouhá?
12. 4. 2011 08:40
Dělám mazance podle úplně stejného receptu , akorát část těch mandlí dávám přímo do těsta .
12. 4. 2011 08:17
Vypadá velice dobře
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 13 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 22 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Právě bylo uvařeno:
Výborné lasagne
Kejtie uvařila před 3 minutami
Kuřecí hořčicové řízečky
Petri uvařila před 10 minutami
Křehký rebarborový koláč s tvarohem
Handanda uvařila před 15 minutami
Pikantní krevety v kokosovém krému
Fitulka uvařila před 36 minutami
Libečková polévka
Veronika.Hrozna uvařila před 50 minutami
Avokádo s vejci a cottage
divozenka666 uvařila před 1 hodinou
Zapečené brambory s hermelínem
bohdana uvařila před 1 hodinou
Losos ve smetanové omáčce s medem
Jajavv uvařil před 1 hodinou
Škubánky na slano
CharlotteK@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Těsto na tvarohové ovocné knedlíky podle Romana Pauluse
Liberk uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
17 receptů vhodných na velikonoční tabuli: Který si vyberete?
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Další recepty
Tématické fráze: velikonocni mazanec velikonoční mazanec top recepty recept na velikonoční mazanec jak dlouho péct mazanec recept velikonoční mazanec velikonoční mazanec recept staré recepty na velikonoce mazanec velikonoční mazanec z hladké mouky velikonocni mazance velikonoční mazanec videorecept aby mazanec neprasknul jak dlouho kyne mazanec pečení velikonocniho mazance jak pect mazanec mazanec velikonocni recept velikonočni mazanec recepty velikonoční staročeské recepty mazanec videorecept jak dlouho péct velikonoční mazanec
Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový, žloutek, vejce, droždí, rozinky, mléko, sůl, ořech muškátový, anýz, vejce, mandle
Velikonoční mazanec staročeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/y6g7
15 názorů