Bezinková šťáva z květů
Květy bezu mírní teplotu a kašel. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se také perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6 litrů
Nutriční hodnoty
Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžete vyzkoušet pouze z poloviční dávky, tento recept mám od manželovy tety z Vysočiny. Dělám již několik let a ještě se nikdy nezkazila.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
5. 6. 2014 08:43
bezinkové kVarianta B: květy v těstíčku (kosmatice):
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
4. 6. 2014 19:31
Jak dlouho se má sterilizovat? Nestačilo by otočit víčkem dolů?
Moc díky za odpověď
Moc díky za odpověď
1. 6. 2014 21:36
Tak recept jsem dnes dělala a jsem z něj nějaká smutná, chutná spíše po cukru než po bezu. A to jsem všeho dala víc. Nerozleží se to ještě nějak? A může se to pít hned?
1. 6. 2014 08:02
Oli
28. 5. 2014 13:02
Bara)nereg.)opravdu se té usazeniny není třeba bát,stači přecedit přes sítko a přelít do čisté sklenicea opravdu velmi záleží na vymyté láhvi a víčku v lednici neskladuji,ale v garáži v takovém pološeru a přes zimu je tam chladněji
26. 5. 2014 20:57
Bára: skladovat se může mimo lednici . Takový ten chomáč je pektin (přírodní usazenina), která ke konzumaci nevadí, není to zkažený. V loni jsem dělala poprvé a poslední láhev jsme pili letos v dubnu . Hlavně dodržovat: čisté láhve, řádně propláchnout horkou vodou, předehřát v troubě, nechat vychladnout šťávu ve vodorovný poloze a doporučuji vypláchnout víčko v alkoholu. Tento recept je opravdu úžasný, doporučuji
5. 5. 2014 14:05
Vynikající! Bohuzžel, v některých lahvích se mi udělala usazenina - takový chomáč, co vypadá jako květák. Tak nevím, jestli se to dá pít. A u jiných se zase udělal u víčka cca 2cm tlustý gelový špunt...A do třetice dotaz na uchování - musím je mít v lednici nebo je možné skladovat jako třeba kečup? Díky za odpověď. Bára
28. 6. 2012 12:24
Anna Kocikova:Aničko,tobě děkuji za fotku a bodík
28. 6. 2012 12:23
Koubkova:Jiřinko,to jsem ráda,že děláš stejný receptže je osvědčenýděkuji za komentář
28. 6. 2012 11:04
Dělám úplně stejně ,je moc dobrá
28. 6. 2012 10:14
Marcelko dělávám každým rokem,ale za studena a moc nám chutnáJen těch květů dávám víc 60-70ks.Zdá se mi takový víc voňavějšíVčera jsem dělala a už je skoro půl litru v čuduPosílám Ti bodíka a fotku+7
6. 6. 2012 01:05
Výborná :) Presne jak si jí pamatuji od babičky
24. 5. 2012 12:08
7. 6. 2011 08:43
Klariska:já jsem tento recept dostala pod názvem:Bezinková šťávaa já jsem tam přidala,že je to z květů
6. 6. 2011 20:11
včera jsem dělala poloviční dávku a jako je výýýbornáááá ale mám pocit,že ji bude málo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Právě bylo uvařeno:
Kefírový koláč
jubull uvařil před 4 minutami
Dršťková polévka I
ctomala uvařil před 1 hodinou
Svíčková na smetaně
MarketaKrajcova uvařil před 9 hodinami
Vepřová bratislavská plec
MilosCz uvařila před 10 hodinami
Zelné placky
Michalkosar uvařila před 11 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Komtesina uvařila před 12 hodinami
Bezová marmeláda
kubinova.lucka uvařila před 12 hodinami
Cheesecake od Evy
Tynaja uvařila před 12 hodinami
Olejová bábovka
Tynaja uvařila před 12 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
takseptam uvařil před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
7 tipů na nejlepší jedlé dárky z kuchyně: Originální a pěkně zabalená pozornost zaručeně potěší a přijde k chuti
Další recepty
Tématické fráze: bezinková štáva šťáva z bezinkových květů bezinkova stava recept bezová štáva šťáva z květu bezinek recept na bezinkovou šťávu šťáva z bezinek stava zbezinek recept bezinková šťáva domaci bezinkova stava bezinková štáva za studena bezinkové víno z květů bezinková šťáva bez vaření bezová šťáva recept bezinková s stava z bezinkoveho kvetu bezinkový šťáva stava z bezinek kvetu stava z kvetu bezu šťáva z květů bezinek recept
Suroviny: citron, voda, cukr krupice, kyselina citronová
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
35 názorů