Boršč
Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.
Suroviny pro 7 porcí
7 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 6 125 kJ / 1 464 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 201,76 g |
Tuky | 42,66 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 470 mg |
Sodík | 3,15 g |
Sůl | 7,10 g |
Sacharidy | 58,00 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 2. 2013 19:43
Lenko-m, už na Topky asi nechodíš, ale snad si někdy přečteš můj komentík k Tvému výbornému receptu.
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj15
Na přání manžela, který boršč z dob dětství zbožňuje, jsem se odhodlala poprvé v životě do uvaření boršče.
Dlouho jsem hledala recept, který by nezklamal, po přečtení zdejších komentářů jsem si vybrala Tvůj a nelituji. Dělala jsem přesně podle receptu, jen bujon nepoužívám, navíc vývar z masa byl dostatečně silný.
I když boršč nepatří mezi mé oblíbené polívčičky, s chutí jsem si dala nášup
Díky za recept, zůstanu u něj15
17. 11. 2012 14:23
shawk: Musim s Vami souhlasit. Tento recept nejvic pripomina rusky borcs. Ochutnala jsem ho pred lety v Machackale u Kaspickeho more. Dodenes vzpominam na kousky rajcat a jehneciho s trochou smetany. Nikdy uz jsem na takovy nenarazila. V Cechach se vari jen ukrajinsky a ten je jiny, predevsim bez rajcat. Stejne tak jako maji uplne jiny v Polsku, vetsinou cisty vyvar z repy. Takze pokud se bavime o ruskem borsci, neplest si ho s ukrajinskym, prosim. Diky za recept. Urcite mi pomuze k priblizeni se originalu.
23. 10. 2012 20:29
Tak teda - masox ani náhodou
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
a postup je hodně nahodilý - vaření všeho dohromady, nic neosmažené - hrůza
26. 9. 2012 22:39
Díky za recept, bylo to moc dobré. Ale také jsem vynechala masoxy, protože mi to přišlo zbytečné.
11. 8. 2012 01:55
Masox je teda hnus! Opravdu chemie, zvýrazňovače chuti atd. My Češi se snad nepoučíme...Existují ale i "bujony", kde je např.jen sušená zelenina a koření, ty někdy v nouzi použiju. Ale kupuju je ve zdravé výživě.
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.
Kečup při vaření neuznávám. Opět jedině v nouzi. Je to samej cukr a konzervant a přebije veškerou chuť. To raději čerstvá rajčata nebo v zimě případně z konzervy.
25. 7. 2012 11:15
Eva:pokud kečup kupuju, tak se dívám na složení a hlavně pouze od ověřené firmy. Je fakt, že já si ho dělám sama
25. 7. 2012 10:27
Eliza: Na kečupu (kupovaném) je nejhorší to, že ani z rajčat vyroben být nemusí. Dále kečup svou výraznou sladkou chutí většinou přebije všechny další chutě bylinek a koření.
17. 7. 2012 15:28
Co je na kečupu nebo protlaku špatného, prosím?? Ptám se vás antikečupových bojovníků (píšících příznačně bez registrace) docela často a ještě se mi nedostalo odpovědi. Asi ji neznáte...??
17. 7. 2012 09:43
pppavka:nejspíš myslíš růžičky květáku, hlavička je jen jedna , jinak proč ne, ale o žádné potravině se neříká hnus
17. 7. 2012 09:38
dnes budu vařit boršč..podle sebe.kořenová zelenina,vepřové,hovězí,řepa,loup.rajčata,koření. Hlavně žádný kečup nebo protlak---hnus.Když mám, přidám TROCHU malilinkých hlaviček květáku,zelených fazolek..ale dnes ne.A BEZ BRAMBOR !!
17. 7. 2012 09:34
PAX:nevím, proč říkáš Masoxu chemie. Já ho sice moc nepoužívám (zato manželka snad do všeho ),ale někdy pomůže. Ale souhlasím...pokud člověk umí vařit, obejde se i bez různých bujónů.
23. 6. 2012 12:18
Už roky dělám boršč podle toho, co jsem viděl před mnoha lety v Rusku (Suzdal, Vladimirská oblast, kousek pod Moskvou) a zde uvedený recept je skoro úplně stejný (jen místo uzeniny uzené maso a použití šíleně husté ruské smetany, kterou u nás nejde nijak nahradit). Takže bych rozdíly, které zde uvádí někteří "zkušení tvůrci boršče" připsal raději krajovým zvyklostem (tedy kromě rusnackých nesmyslů, tam se o boršči hovořit nedá vůbec). Autorko, hlavu vzhůru a nedejte se odradit. Popisujete výborný téměř originál ...
11. 6. 2012 12:07
Zali:Jsem taky z Ukrajiny a ten váš boršč se mi moc libí.Taky nevím o celeru v boršči.
2. 3. 2012 11:05
Julia: SPRAVNE,SILNO čERVENA FARBA MA BYT
2. 3. 2012 11:03
neviem odkial mas recept ale to uz nie je original bors pretoze do originalu ruskeho boršču ide,fazula,zemiaky,kapusta,mrkva nastruhana a oprazena s cibulov a zaliata pretlakom,cervena repa,br.meso.to je original boršč!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 13 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 18 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 3 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 5 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 6 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 6 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 7 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 8 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 9 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 9 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 9 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
7 nejoblíbenějších receptů z červené řepy. Připravit můžeme pomazánky, saláty, polévky a další chutná jídla
Boršč se připravuje na více způsobů. Výtečně chutná bez masa, s masem nebo s fazolemi
Další recepty
Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč
Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana
Boršč
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/eEv
67 názorů