Speciality ruské kuchyně – pelmeně, boršč a další ruské recepty
Od pečených labutí na carském dvoře k náhražkám amerických lahůdek a potravinám na příděl. Historie ruské kuchyně je kostrbatá, tradiční jídla jako pelmeně nebo boršč ale přežijí všechno. Jednou z absolutních ruských klasik je hovězí stroganov. Hovězí svíčková se nakrájí na nudličky, zprudka se orestuje, a pak se k ní přidá cibule, žampiony, rajčata nebo protlak, nakládané okurky a smetana. V rusku se k tomuto „minutkovému guláši“ jedí brambory, ale je možné podávat jej i s rýží.
Rusové jsou podobně jako Češi polévkový národ. Zeleninový nebo i masový boršč je klasika, stejně tak rybí polévka zvaná soljanka. Oblíbené jsou rovněř krémové polévky s nudlemi a zeleninou, například od Tatarů převzatá lapša.
Pelmeně jsou taštičky z tenkého těsta plněné kořeněnou masovou směsí. Pirohy jsou rovněž taštičky, vyrábějí se ze slaného těata a plní se i bramborami nebo zelím. Podávají se vařené a bez ničeho, zatímco pelmeně bývají na talíři zalité smetanou. Stejně tak se servírují i vareniky, které se zase liší tím, že mohou být připravené i nasladko. A když už jsme u sladkých pochoutek, Rusové milují bliny – palačinky z pohankové mouky, nebo také syrniky, což jsou tvarohové lívance podávané s medem a smetanou.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Banana split
Přidáno před 22 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Přečtěte si Zobrazit více
Tesco spouští přihlašování do 14. kola grantového programu, opět podpoří 70 dobročinných projektů po celé ČR
Markéta Tomášková z pořadu Peče celá země zvládá každý rok připravit dvacet druhů cukroví. U nás to jinak nejde, říká
Pečenáče z kapra připravíte snadno z octového nálevu. Pikantnost dodá chilli paprička