Mazanec podle babičky
Mezi symboly Velikonoc patří tradiční mazanec, který by se dle zvyků měl péct na Bílou sobotu, aby byl hotový na nedělní snídani. Mazanec, plný rozinek, před podáváním nezapomeňte posypat moučkovým cukrem, bude chutnat ještě lépe.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
dva kusy pokud pečeme v dortové formě
Nutriční hodnoty
Energie | 31 029 kJ / 7 416 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 163,89 g |
Tuky | 275,69 g |
Vláknina | 34,80 g |
Cholesterol | 2,42 g |
Sodík | 3,64 g |
Sůl | 9,00 g |
Sacharidy | 1 052,47 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Do dortové formy děláme jen z poloviny těsta. Je to recept mé prababičky, která byla svými vánočkami a mazanci vyhlášená po širokém okolí. A i když je receptů na mazance plno a ochutnala jsem mnohé, je tento prostě v čele mé kuchařky.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 4. 2015 22:31
Mi je celkem fuk, v čem je mazanec upečený. Tyhle staré recepty miluji
21. 4. 2015 22:15
Och!Jak vyčerpávající! Vy jste pane casino úplná chodící encyklopedie. děkujeme za poučení a uvedení celé věci na pravou míru.
21. 4. 2015 22:07
spagetka:
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel Máme po prababičce mých vnoučat stejný až na drobnost: dáváme pouze 4 žloutky, ale mléka pouze 380ml!!! a z takového těsta se už dá udělat mazanec na plechu i poPLETENÁ vánočka. Paní casinová dělá těsto postaru (tře máslo s cukrem), no a já to flákám jako vy (tekuté máslo)
No, mě skrzeva ten název zaujalo právě to, jak zde nekoresponduje obsah s formou, tedy to, že je to "mazanec" z formy. Domnívám se, že PRABABIČKA "lila" toto těsto sice do formy, ale do formy na vánočku. Jitta Mat asi takovou formu nemá, tak to peče v tom co má a říká tomu mazanec, což je mazec
zizala:
Sohlasím s vámi, mazanec to není
zizala:
Nesouhlasím s vámi... Ale je fakt, že tady si může každý nazvat rcp jak mu libo
Jitta Mat:
Toto je výborný, ba přímo nejlepšejší recept na vánočku co jsem zkoušel Máme po prababičce mých vnoučat stejný až na drobnost: dáváme pouze 4 žloutky, ale mléka pouze 380ml!!! a z takového těsta se už dá udělat mazanec na plechu i poPLETENÁ vánočka. Paní casinová dělá těsto postaru (tře máslo s cukrem), no a já to flákám jako vy (tekuté máslo)
21. 4. 2015 15:50
Jitta Mat: Proč? Pokud máte recept skutečně podle prababičky, není co řešit
21. 4. 2015 15:41
zizala: i chleba peču ve formě ... no, nějaký návrh na úpravu názvu, ať není matoucí? Děkuji
21. 4. 2015 13:25
Lehko nedrží tvar, těsto je zřejmě řidší než na běžný mazanec. V žádném opravdu starém receptu jsem nečetla, že by se mazanec pekl ve formě. Mazanci se říkávalo i bochánek, napodoboval bochník chleba, jen byl sladký a jemný.
21. 4. 2015 12:54
yanull: jsem to ale vymňoukla - doplňuji do poznámky, že do dortové formy je to z polovičního těsta!!!!!!
21. 4. 2015 12:53
Tato dortová forma má 26 cm v průměru. Těsto je dobré i na vánočku, ale to chce formu nebo se smířit, že v pekáči nedrží tvar, jak by měla. Takže pokud by se sní někdo chystal na výstavu, tak nedoporučuji. Já z něj nicméně dělám i ty "nedělní" věnce a mazance (viz doplněná fota).
21. 4. 2015 12:16
casino: Já mám některé formy staré už určitě 100 let, dortové trio určitě a navíc, autorka nikde nepíše, že PRABABIČKA pekla ve formě, ale klidně mohla.
21. 4. 2015 12:10
Hmmm... a prababička pekla MAZANEC ve formě?
21. 4. 2015 12:01
Už podle surovin vidno, že prababička byla pokračovatelkou M.D.Rettigové, žádné náhražky, co tam patří, vše pěkně poctivě . Předpokládám, že forma je dortová, můžu poprosit o její průměr? Recept určitě vyzkouším, jen musím počkat, až se naše slepice uráčí k vyšší bio snůšce, nějak se jim letos ještě nechce +2
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Naložené ředkvičky
Zizalinka uvařila před 8 hodinami
Cibulovo - podmáslový chleba
Liborec uvařila před 8 hodinami
Kuře na zelí (kysaném)
veeraa uvařila před 9 hodinami
Jednoduché punčové řezy
michaelabur uvařila před 9 hodinami
Zmrzlina ze zavařených meruněk
slunicka uvařila před 9 hodinami
Libečková polévka
Jasol uvařila před 10 hodinami
Jednoduchý jahodový dort
LenkaHaas uvařila před 11 hodinami
Dýňová polévka se zázvorem a kari
Akninah uvařila před 12 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou
petula177 uvařila před 12 hodinami
Kuřecí s chřestem na cidru
Fitulka uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: recept na mazanec od babičky velikonoční mazanec od babicky mazanec recepty od babicky čím potřít mazanec mazanec od babičky čím potrit mazance forma na mazanec jak udělat mazanec čím potřít velikonoční mazanec hrníčkový mazec mazánec nedělni mazanec velikonoční mazanec podle babičky mazanec do formy výborný mazanec jako od babičky mazanec jak od babičky mazanec ve formě vánočka podle rettigové jak udělat velikonoční mazanec kynutý pletený mazanec videorecept
Suroviny: mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, žloutek, droždí, mléko, sůl, cukr vanilkový, rum, rozinky, vejce, ořechy, mandle, tuk, mouka hrubá
Mazanec podle babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o0wY
11 názorů