Velikonoční jidáše
Kynuté těsto na jidáše je, oproti těstu na mazanec, hutnější. Díky tomu jej lze tvarovat do tradičních velikonočních symbolů, nejčastěji podoby stočeného provazu, připomínající konec zrádného Ježíšova apoštola. Po upečení se pak potírají medem.
Suroviny pro 50 kusů
50 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 21 790 kJ / 5 208 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 133,28 g |
Tuky | 134,16 g |
Vláknina | 32,40 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 693 mg |
Sůl | 1,63 g |
Sacharidy | 850,70 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Recept je z Velikonoční kuchařky a dělám každý rok. Dnes jsem zkusila zadělat u mamky v pekárně a moc mile mě to překvapilo. Dala jsem do pekárny v tomto pořadí: vlažné mléko, změklé máslo (ne tekuté), žloutky, cukr, sůl, polohrubá mouka, rozdrobené droždí. Nastavila jsem program Těsto a při míchání jen dolévala dalším mlékem dle potřeby. Těsto se hezky umíchalo do hladka, vykynulo tak, že skoro uteklo z pekárny a když jsem ho vyklopila na stůl, zůstala nádoba z pekárny čistá, nic se nepřilepilo. Krásně se s těstem pracovalo a myslím, že u tohoto způsobu zadělávání jidášů už zůstanu.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 4. 2009 19:30
Mirčo,musím ti dát za pravdu,dělala jsem jidáše z poloviční dávky,mám menší pekárnu a opravdu těsta byla plná nádoba a jsou vynikající,přidávám fotku
11. 4. 2009 12:36
Teď koukám, že jsem předtím omylem vykla, nyní tykla... budem si tykat, že jo?
11. 4. 2009 12:33
Tak to se omlouvám, dělám je stejně, jen mouky dávám na toto množství cukru, mléka,...polovinu a je to akorát, těsto je taky krásné Já jen poslední léta místo cukru dávám i do těsta med (80g na 1/2 kg mouky), je moc chutnéPtáčky máš - jedna radost, bodík letí
11. 4. 2009 09:31
Páni, to je nádhera. Jsi opravdu šikulka Bodík!
11. 4. 2009 09:30
Moc hezoučké, jak řekl můj mladší syn - "některá vypadají jako malá tuleňátka" - roztomilá - bodík
11. 4. 2009 07:28
Tak nevím, co dřív budem dělat ? ! ? ! +bodík
11. 4. 2009 05:31
No teda ta kuřátka jsou roztomilá, já bych si je schovala na velikonoční výzdobu... Určitě vkusnější, než různí zajíčci apod.
Mirčo, já se dnes patlala s jedním beranem a ještě se na mě tváří, že bych mu dala korunu a ty mimochodem umotáš takovou krásu... Úžasné .
Mirčo, já se dnes patlala s jedním beranem a ještě se na mě tváří, že bych mu dala korunu a ty mimochodem umotáš takovou krásu... Úžasné .
10. 4. 2009 23:18
Mirčo, moc pěkné jidášky , dobře sis vyhrála , rozhodně posílám zasloužený bodík
10. 4. 2009 22:52
To se mi líbí,já je snad zítra aspoň z poloviční dávky udělám
10. 4. 2009 22:38
Teda to je nádhera. No kdo umí, ten umí.
10. 4. 2009 22:30
Žížalonemám.Přesně takhle zadělávám a funguje to a důkazem mi budiž i to že je těsto krásně vykynuté(viz foto).A jidáše jsou po upečení jemné a měkoučké.Pro důkaz pošlu poštou
10. 4. 2009 22:29
Tak to já neposoudím, ale moc se mi to líbí. Mirča si to určitě spraví
10. 4. 2009 22:29
Šmankote ty kuřátka jsou roztomilýJméno Jidáš nevěstí nic dobrého, ale tohle musí být velmi dobré a kynuté těsto máme hodně rádi ať už je z něho cokoliv takže Mirčo75 bodík letíííí
10. 4. 2009 22:22
Mirčo, fajn, ale tekutiny a ostatní máte na 500 g mouky, ne na 1 kg
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 14 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno 5. 5. 2024 21:23
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Právě bylo uvařeno:
Květák z horkovzdušné fritézy
vladhn uvařila před 7 hodinami
Obalovaný gothaj
vladhn uvařila před 7 hodinami
Kuřecí nachos
Lucie1001 uvařil před 9 hodinami
Sachr dort z jablek
Vladka321 uvařil před 9 hodinami
Větrníkový dort
Sabora1 uvařila před 9 hodinami
Tvarohovo-borůvkové knedlíky
st3la uvařil před 9 hodinami
Bramborová kaše (klasika)
mnami uvařila před 9 hodinami
Moje špagety
Renata.K. uvařil před 10 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
VaclavKo uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jak správně ochutit mazanec? Patří do něj hlavně rozinky a mandle nebo citronová kúra, voňavého koření stačí jen špetka
7 tipů na velikonoční jidáše. Jak nejlépe upéct oblíbené pečivo. Vsaďte na tyto recepty
Další recepty
Tématické fráze: jidáše rychlé dobré velikonoční recepty jidáše recept z domácí pekárny recept na jidáše video jidáše tvary velikonoční jidášky jidáše z domácí pekárny nejlepší recept jidaše těsto na jidáše velikonoční jidáše z domácí pekárny pečení jidášů jidáše nejlepší recept velikonoční jidášky recept jidášky recept recept na jidášky jidášky nejlepší recept na jidáše domácí jidáše velikonoční pečení jidáše tvarohové jidáše
Suroviny: mouka polohrubá, droždí čerstvé, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, sůl, vejce, máslo, med tekutý, cukr moučkový
Velikonoční jidáše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/g5kG
74 názorů