Velikonoční kynuté jidáše: Čím potíráme po upečení toto tradiční pečivo?
Jidáše se tradičně konzumují na Zelený čtvrtek - lidé dříve věřili tomu, že když někdo sní jidáše za svítání, bude ho provázet pevné zdraví. Toto velikonoční pečivo se připravuje z kynutého těsta, je slazené medem a má tvar svinutého provazu.
Jidáše jsou sladkým pečivem z kynutého těsta, ze kterého se vyválí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Mohou mít tvar spletených provazců nebo zatočených spirál. Jidáše tak měly připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš pověsil.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat jidáše
Jakmile nám těsto vykyne, tvarujeme pomocí pramenů stočené jidáše. Ty pokládáme na plech s pečicím papírem a potíráme je rozšlehaným vajíčkem.
Dozlatova upečené jidáše ještě horké potřeme medem. Budou příjemně sladké a dokonale lesklé. Traduje se také, že med požitý na Zelený čtvrtek chrání před hadím uštknutím a celkově před jakoukoliv otravou.
Pojďte si připravit tuto báječnou velikonoční dobrotu podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem.
Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ravioly plněné žampiony s rajčatovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Domácí ravioly se špenátem a slaninou
Přidáno před 5 hodinami
Fenykl v omáčce s modrým sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé gnocchi
Přidáno před 10 hodinami
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno 5. 5. 2024 14:01
Komentáře