Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 7. 2010 13:09
To bych si taky dala, ale kromě mě by to nikdo nejedl, jsou to troubové.
23. 7. 2010 12:52
Aničko, je dobře, žes fotku přidala. Já si kolikrát v tlakáči uvařím pouze samotné plíčky s kořením jako chuťovku.
Pro Jiřičku: koření můžeš dát stejným dílem, já dávám krapet více tymiánu.
Pro Jiřičku: koření můžeš dát stejným dílem, já dávám krapet více tymiánu.
23. 7. 2010 11:07
Jendo, prosím kolik mám asi dát jednotlivých druhů koření, aby to byla ta správná chuť. A omlouvám se nedala jsem bodíky Děkuji.
23. 7. 2010 10:43
Toto jídlo vařívala dost často doma maminka a všem nám moc chutnalo. Já se přiznám jsem ho nikdy nedělala a ani jsem se nesnažila zjistit jak se vaří, ale mám radost, že ho sem Jenda dal a už si to jdu poznamenat a brzy uvařím. Jendo děkuji i za připomenutí mého domova.
23. 7. 2010 09:06
Po velmi dlouhé době jsem tento opomíjený "pajšl"uvařilaByly toho 4 litryJen pro ukázku jsem si dovolila přidat foto pouze samotných uvařených plíček pro začínající kuchařinky-kuchaře,aby viděli,jak to vůbec vypadáDnes se tento pokrm opravdu moc často nevyskytuje a je to velká škoda+1
29. 5. 2010 09:54
Zkuste to někdy s halali.Nemá to chybu.www.toprecepty.cz:
12. 2. 2010 15:56
TOTO JÍDLO DĚLÁM Z VEPŘOVÉHO JAZYKU NEBO EN Z VEPŘOVÉHO MASA DO JÍŠKY DÁVÁM CIBULI PAK OMÁČKU PŘED ZAHUŠTĚNÍM ROZMIXUJI PONORNÝM MIXEREM A TA CIBULE CHUŤ OMÁČKY VŮBEC NEZMĚNÍ
30. 1. 2010 18:36
13. 1. 2010 18:50
Varím ako autor receptu, iba nekyslíme, teda bez octu. S knedľou alebo kolienkami je to báseň! Niekedy varím takto iba samotné srdiečka, bez pľúc. (Ale potomkovia to jednoducho nechcú...)+
13. 1. 2010 18:42
Jo ještě něco, my to jíme s bramborami.
13. 1. 2010 18:40
Jendo1 já tuhle omáčku dělám jen se srdcem a docela sladkou, mojí strávníci to tak chtějí.Máme to všichni moc rádi.Posílám bodíka
13. 1. 2010 18:28
výborný receptík....máme večeři a moooc dobrou!
6. 1. 2010 16:03
Super recept,moc chutné
3. 8. 2009 21:26
tak tohle je úžasné jídlo, mooooooooooooooc dobré, přidávám bodík a musím se znova olizovat jaká to byla dobrota
13. 6. 2009 14:14
omlouvám se za původní text..vypadlo mi z něj pár písmenek
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Čočka na kyselo
ROCKANKAAA@centrum.cz uvařila před 24 minutami
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 10 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 10 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 11 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 12 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 12 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 12 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů