Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Zabijačka na vsi je daleko a máte chuť na pravou "prdelačku"? Stačí koupit tmavé kroupové jelito a polévku uvařit z něj. Bude trochu jiná, ale chuť zimního masopustu si přece jen touto polévkou přiblížíte.
Suroviny pro 2 porce
2 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 560 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,31 g |
Tuky | 26,79 g |
Vláknina | 7,86 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 23,67 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 2. 2023 19:24
Uvařila jsem z jelítek, nedala jsem mouku, přidala kroupy a ochutila jen solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Manžel prohlásil, že je jako od řezníka
my černou polévku nejíme s chlebem, ale s vařeným bramborem
27. 11. 2022 13:37
26. 5. 2022 12:32
4. 2. 2022 19:18
Podobnou polévku si dělám, když dojde ta pravá , kterou si ndělám při zabíjačce.
Jen tam nedávám tu mouku nab bohatě stačí ty kroupy.Jen vyzžiju jelitový prejt z našeo řeznictví MAKOVEC, nikoliv Krásensko, neb jsem tam několikrát narazil na vzdálenou pachut podobné žluknutí, dokonce i ve střevě. Ale to je moje zkušenost.
Jako základ musí být silný masový vývar ( ti co si doma dělají zabíjačkové speciality vědí že ten masový vývar je to nejlepší z vývarů co se dá získat- vyvařené aso a kůže na tlačenku a jitrnice, opláchnutá hotová tlačenka ve válcích a uvařené ,,jitrnice,, , a pak i opláchlé všechny pracovní nádoby od příprav)
Do jelitového prejtu nedávám oůej, ale vnitřní sádlo, jinak při zabíjačce vyškvařené střevové sádlo i s oškvarky.
VŮBEC NEKRITIZUJU TENTO RECEPT, JEN DÁVÁM NÁVOD TĚM, CO BY CHTĚLI UDĚLAT SI TUTO POLÉVKU TAK JAK JI DĚLÁME U NÁS V ŽERAVICÍCH, podle tradic sahající do první republiky.
A ten hanlivý název ,,prdelačka,, , kde vznikl nevím, ale u nás patří k nejlepším pochoutkám, jen se musí dobře vymíchat do studena, aby kroupy nezvasily.
Kupovanou krev nepoužívám, neb není dobře po vykrvení rozmíchána , ale je rozmixovaná.
,,toš tak,,
4. 2. 2022 10:30
23. 1. 2018 16:34
22. 1. 2018 21:05
22. 1. 2018 09:06
21. 1. 2018 20:21
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 3 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 11 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Miniroládky s tuňákovou náplní
Přidáno 4. 5. 2024 08:12
Právě bylo uvařeno:
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 18 minutami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 2 hodinami
Quiche se špenátem a brokolicí
Denny2711 uvařila před 2 hodinami
Zdravý banánový chlebík
Kristian uvařila před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
káťa uvařila před 3 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Krize uvařila před 3 hodinami
Smrkový med ze samoty u lesa
Andy74 uvařila před 4 hodinami
Křenová omáčka
paprika1000 uvařil před 4 hodinami
Cibulové bagetky
lizamzizalku uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Další recepty
Tématické fráze: polevka z jelitka černá polévka z jelita polévka z jelítek polevka z jelita polévka prdelačka prdelačka z jelítek polévka prdelačka recept polivka z jelitka polívka z jelita polívka prdelačka černá polévka z jelítka prdelacka černá polívka z jelítka cerna kroupova polévka zabijačková polévka z jelita polévka z jelit černá polévka z jelit černá polévka z jelítek p0levka z jelítka polevka z jelitka-prdelacka
Suroviny: jelito, sádlo, cibule, mouka hladká, vývar vepřový, sůl, pepř mletý, česnek, majoránka
Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yBDw
9 názorů