Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,53 g |
Tuky | 9,75 g |
Vláknina | 0,15 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 67,73 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 7. 2012 09:43
Tuhle omáčku už jsem scháněla snad 20let,můj muž jí měl před 45lety na táboře,konečně jsem mu jí mohla udělat a čekám dnes na ohlasy,ale už teď vím že je výborná,díky za ní
9. 11. 2011 16:43
Opravdu výborná dnes jsem ji omylem udělala z ostružin, rozmrazila jsem je v domění, že jde o borůvky, ale omáčka byla stejně dobrá jako z borůvek.Posílám bod.
18. 4. 2011 21:18
Tuhle omáčku nám vždycky dělala naše maminka a byla naprosto vynikající. Opravdu se jí nic nevyrovná
21. 3. 2011 13:18
Naprosto vynikající omáčka k lívancům. Přítel byl nadšený
13. 9. 2010 12:41
to uvařím svojí manželce...
25. 8. 2010 18:11
Martuško, děkuji za odpověď. Jste hodná a dík za odpověď i bezva receptík
25. 8. 2010 16:51
Majko, dovolím si odpovědět za Katku, kompot je bezvadný, zkuste, můžete si tak vyvářet žahour po celý rok .
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
25. 8. 2010 16:40
U nás v Bille mají perník v sáčku přímo nastrouhaný, a mají ho i v menší prodejně potravin ve městě, určitě mají i u vás! když jsem porovnala ceny, vyšlo to na stejno a bylo to bez práce...
25. 8. 2010 16:20
Katko, myslíte, že borůvkovou omáčku můžu udělat i z borůvkového kompotu? Čerstvé borůvky nemám, jenom kompoty. Myslíte, že můžu borůvkový kompot rozvařit a zahustit s perníkem? I když kompotované borůvky nebudou tak tvrdé, ale s chutí bych se mohla k tomuto receptu přiblížit.
25. 8. 2010 16:09
Žahour je opravdu ňamka největší - jen malou připomínku Správně se nezahušťuje solamylem, ale strouhaným perníkem. Perník na strouhání se dá běžně koupit - je to taková tvrdá kostka bez polevy a bez náplně. A to je pak teprve dobrota - to perníkové koření tomu dá šmrnc - žahour pak voní po skořici a po hřebíčku...
14. 1. 2010 13:39
Marti, použila jsem omáčku k dnešnímu obědu na jablkové smaženky od -(tejejy),jen to byly jahody ,borůvky nemám.Skvělá
4. 10. 2009 15:00
Tak tuto omáčku dělávala má babička,když jsme u ní byly na prázdninách a já ji milovala.pořád jsem nevěděla,jak jí dělala,teď konečně vím,jak na todík za ni, my jsme jí mívaly vždy ke svítku(něco jako lívanečky bez marmelády) a to nám moc chutnalonějak mi tento recept uteklposílám bodík
4. 10. 2009 14:00
Děkuji za tento recept. Ještě jsem neochutnal a už cítím tu lahodnou chuť na jazýčku. Na takovém hovězím jazýčku to bude také lahoda. Klobouk dolů. A přeji hodně plusových bodů. Tomáš.
14. 7. 2009 17:04
Mňam +
14. 7. 2009 16:51
To teda musí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Právě bylo uvařeno:
Francouzské palačinky
Petaja uvařila před 11 minutami
Křupavé zapečené brambory
Judis uvařila před 7 hodinami
Halušky s brynzou pro Dášenku
Franibald uvařila před 9 hodinami
Losos s hořčično-smetanovou omáčkou
pvpa@email.cz uvařila před 10 hodinami
Pikantní krkovice na žampionech
MirkaD uvařila před 10 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
MilosCz uvařila před 12 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
MilosCz uvařila před 12 hodinami
Ananasová buchta
Yvona uvařil před 12 hodinami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 13 hodinami
Kuře neskutečně dobré
Okina uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: borůvková omáčka borůvkový rozvar jahodový žahour borůvkový žahour s knedlíky zahour z jahod borůvková omáčka na knedlíky omáčka z borůvek žehour jak se dělá žahour jahodový rozvar recept borůvková omáčka borůvková omáčka na lívance rozvar z borůvek borúvková poleva borůvková omáčka recept žahour jahodový lívance s borůvkovým žahourem žahour z ostružin žanhour boruvkova poleva na knedliky
Suroviny: borůvky, cukr, skořice, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
31 názorů