Panské párance (recept s příběhem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 609 kJ / 1 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,73 g |
Tuky | 5,34 g |
Vláknina | 24,24 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 380,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.
Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.
Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.
Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.
Věřím, že budou chutnat i Vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2020 21:32
11. 7. 2020 21:10
11. 7. 2020 21:01
11. 7. 2020 20:50
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.
11. 7. 2020 19:05
11. 7. 2020 19:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Právě bylo uvařeno:
Červená čočka s kuřecím masem a mrkví
lucisnice uvařila před 10 minutami
Buchta z jogurtu
VACLAVKA123 uvařila před 23 minutami
Čína wok s jasmínovou rýží
Alca. uvařila před 41 minutami
Šunkofleky "klouzáky"
babca.mz uvařil před 1 hodinou
Pomazánka z balkánského sýru
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Rychlá cottage pomazánka
jankohrasko uvařila před 1 hodinou
Rychlý kuřecí pekáček
Jan Nemec uvařil před 1 hodinou
Domácí bramborové gnocchi
Renaj uvařila před 2 hodinami
Kadlikův "koziňon" z květů bezu
Alicia8 uvařil před 2 hodinami
Bramborový guláš II.
Stokynka uvařil před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Krásně zbarvené plněné papriky - to je lahůdka nejen chutná a lákavá na pohled, ale i plná vitamínů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková
Panské párance (recept s příběhem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3EE
6 názorů