Panské párance (recept s příběhem)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 609 kJ / 1 819 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,73 g |
Tuky | 5,34 g |
Vláknina | 24,24 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,22 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 380,75 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept nosím v hlavě už několik let. Tuším, že jsem ho viděla v pořadu MasterChef. Přišla tam jedna starší paní ze Slovenska a toto jídlo předložila porotě. I když mistři vařečky mají mlsné jazýčky a jedli už leccos, tak velmi chválili Tak jsem se k němu konečně rozhodla a můžete ho také zkusit, opravdu jsme si všichni moc pochutnali. Až na ty párance je to vlastně docela jednoduché na přípravu i na suroviny.
Rané brambory jsou běžně k dostání a brynza také. Zpočátku jsem si říkala, že by párance šly nahradit nudlemi, ale nebylo by to ono. Odležené těsto jen z mouky a vody má zcela jinou chuť a když k tomu přidáte "handmade" (ruční práce), na výsledku je to znát.
Je to tradiční jídlo z některých regionů Slovenska. Původně to byl pokrm chudých dřevorubců, kteří si jednoduché těsto nosili s sebou do lesa připravené z domova a upravovali a vařili si je pak k obědu až na místě u ohně. Těsto rozváleli, vytahali a natrhali do podoby úzkých dlouhých proužků, pak je uvařili v kotlíku s vodou a dochutili je brynzou, případně k nim přidávali rozmačkané brambory upečené v horkém popelu.
Tyto párance jsou panské, protože je k nim přidána slanina.
Věřím, že budou chutnat i Vám.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
11. 7. 2020 21:32
11. 7. 2020 21:10
11. 7. 2020 21:01
11. 7. 2020 20:50
Na priloženom videu vidno, akým spôsobom sa cesto má párať.https://akosatorobi.zoznam.sk/video/3421/drevoruba...
Je dobré, že takéto recepty neupadnú do zabudnutia.
11. 7. 2020 19:05
11. 7. 2020 19:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Jelení kýta na smetaně
Lucie Hertlova uvařila před 11 minutami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja uvařila před 25 minutami
Polévka s kapáním
JanaBerckova uvařila před 30 minutami
Výpečky
Walderama08 uvařila před 53 minutami
Kuřecí přírodní plátek
tara23 uvařila před 54 minutami
Kuřecí směs
MiraBar uvařila před 1 hodinou
Chřestová polévka s parmezánovými křupinkami
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
mjanickam uvařila před 2 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
VaclavKo uvařila před 3 hodinami
Bramboračka č. 3
Rudischova uvařila před 3 hodinami
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, sůl, voda, mouka, brambory rané, slanina, cibule, česnek, máslo, brynza, kmín celý, cibule lahůdková
Panské párance (recept s příběhem)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W3EE
6 názorů