Harira - tradiční marocká polévka
Tato tradiční marocká polévka je velmi výživná a krásně voní. Připravíme ji z rajčat, zeleniny, masa, luštěnin a čerstvých bylinek. Můžeme do ní přidat i vejce nebo nudle a podávat ji s pečivem.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 3 376 kJ / 807 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 55,60 g |
Tuky | 12,31 g |
Vláknina | 80,39 g |
Cholesterol | 130 mg |
Sodík | 639 mg |
Sůl | 1,70 g |
Sacharidy | 82,33 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
S receptem si jde různě pohrát, některé ingredience přidat, některé klidně i vynechat, ale vždy základem je hodně cibule, rajčat, řapíkatého celeru, čerstvé petrželky, koriandru a trochu masa a luštěnin. Harira se tradičně podává jako první teplé jídlo během Ramadánu a na talíři se dochucuje citronovou šťávou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 3. 2024 19:54
Veronika.Hrozna: Máte pravdu, nepoužívá se protlak, ale přímo rajčata, nepoužívají se totiž polotovary, ale originál suroviny. A harira je pravděpodobně polévka původem berberská a Berberové žijí v severní Africe od Maroka po část Lybie.
22. 3. 2024 11:02
Tonja: Vaří se v celém Maghrebu, všude je jiná a liší se, jak kořením, tak zeleninou, dle sezóny. Jenom luštěniny jsou stejné. Dokonce jsem učila jednu hospodyni, udělat naši jíšku, do této polévky, a všichni to chválili, že není cítit mouka. Už se to to možná tak dělá, v celém Maroku a Lýbii. Jelikož jsou tam ženský většinou doma, nechodí do zaměstnání, tak vaření je témou ženských debat kamarádek a sousedek, z čeho mužská část populace nezřízeně profituje a debužíruje si, jako pašové. Polévka Hariri s českou jíškou je už asi na jídelníčku ! Ale všude přidávaly oloupaná rajčata, protlak ne! Na dobré se rychle zvyká, polévka to je výborná a chleba se k ní jí, jaký je právě čerstvě upečený. Je lepší, když se pár hodin uleží v lednici, má lepší chuť. Nudle je lepší uvařit zvlášř ve vodě, ne přímo v polévce. Ovšem je jich tam jenom velmi málo!
21. 3. 2024 21:53
To s tou pitou jsem tam nepsala já my to podáváme s citronovou šťávou a marockým chlebem nebo klasickou bagetou.
21. 3. 2024 21:43
Tonja: Děkuji za doplnění
21. 3. 2024 00:18
Tak jako je u nás sto různých bramboraček, tak je v Maroku stejně tolik různých polévek a všechny se nazývají harira. Prostě, co rodina, to recept. A dokonce i v jedné rodině může být harira pokaždé jiná, záleží na tom, co zrovna roste a co doma, na zahradě nebo na tržišti je k dispozici. Základními složkami jsou ale zelenina, luštěniny a maso.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
Typickým kořením v polévce harira je i římský kmín (cumin) a skořice; v tomto receptu je ale nevidím.
A podle mých znalostí a zkušenosti se k polévce harira v Maroku nejí pita, ale spíše marocký chléb khobz (recept jsem zde založil) nebo - v současné době stále častěji - francouzská bageta.
20. 3. 2024 22:03
Surovin je teda třeba dosti,ale může to být moc dobrá polévečka
20. 3. 2024 21:55
Zajímavá polévka, určitě to chutná výborně.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 16 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 21 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rybízový koláč s tvarohem
Moanka uvařila před 6 hodinami
Fofr omáčka z cukety na špagety
Catharine uvařila před 6 hodinami
Vepřový guláš s mrkví
Catharine uvařil před 6 hodinami
Šlehačkové koláčky
ibidasova@centrum.cz uvařila před 7 hodinami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 8 hodinami
Bramborovo - kuřecí guláš
czvlakan77 uvařila před 8 hodinami
Tvarohové lívance
Jitex uvařil před 10 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Danoouch uvařila před 11 hodinami
Česneková omáčka ke grilovanému masu
Fitulka uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dubnové mrazy poškodily letošní úrodu. Švestek, meruněk i třešní bude méně a ovoce podraží, říká odborník
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Suroviny: cibule, česnek, celer řapíkatý, rajče, protlak rajčatový, koriandr čerstvý, nať petrželová, plec vepřová, olej olivový, zázvor, pepř, sůl, cizrna, čočka, nudle polévkové, mouka, šťáva citronová, vývar masový
Harira - tradiční marocká polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rk9Zp
7 názorů