Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Suroviny pro 2
2
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Mražená filátka nabízí obchod JIP, za cenu cca 50,-Kč.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
4. 2. 2010 13:16
4. 2. 2010 13:10
4. 2. 2010 12:52
Tu nejzlatější barvu těstíčka nelze získat na jiném tuku.
Přepuštěné máslo je krásně žluté a voňavé.
4. 2. 2010 12:34
159 Indian Rupee(s) = 2.49465 Euro(s)
1 EUR = 63.7363 INR
1 INR = 0.0156897 EUR
4. 2. 2010 12:26
4. 2. 2010 12:17
4. 2. 2010 11:52
4. 2. 2010 11:51
4. 2. 2010 11:47
4. 2. 2010 11:46
Podle indické ajurvédy představuje ghí nejvhodnější tuk pro člověka. Je dobře stravitelný a dobře se vstřebává kůží, proto se přidává do různých léčivých mastí. Ale my si zde povíme o ghí především jako o potravině a hlavně o tom, jak ho připravit.
Někteří lidé si myslí, že přepuštěné máslo je totéž, co rozpuštěné máslo. Rozpuštěné máslo se používá například k přelití ovocných knedlíků a s ghí nemá mnoho společného. Pravé ghí se připravuje mnoho hodin a vyžaduje tedy spoustu času i trpělivosti.
Ghí je výborně stravitelné, můžeme ho použít všude tam, kde ostatní tuky - tedy k pečení, smažení, zjemnění pokrmů, dále jako přísada do různých sladkých moučníků. Když trochu ztuhne, dá se mazat i na pečivo. Je daleko chutnější než klasické máslo, takové jakoby odlehčené. Ghí se nemusí uchovávat v lednici a přesto vydrží několik dlouhých měsíců. Indové dokonce udávají i roky.
Jak tedy ghí připravit?
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z jednoho kilogramu másla, tedy ze čtyř kostek. Z 1 kg másla dostaneme necelý 1 litr ghí.
Ve větším hrnci se silným dnem na nejmírnějším plameni rozpustíme máslo. Lepší je hrnec se světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty. Aby byla teplota opravdu co nejnižší, je dobré dát pod hrnec silnou kovovou plotýnku. Jen tak se máslo nepřepálí a získáme opravdu kvalitní ghí. Během prvních 30 minut zahřívání sbíráme kovovým sítem pěnu, která se tvoří na povrchu. Dalších 6 - 8 hodin zahříváme ghí a občas sbíráme nečistoty. Nakonec ghí přecedíme přes čisté plátno a přelijeme ho do suchých a čistých uzavíratelných skleniček. Když tento proces opakujeme ještě dvakrát, získáme velmi kvalitní a trvanlivé ghí, které vydrží minimálně rok.
Zdroj:
http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/165
4. 2. 2010 11:46
4. 2. 2010 11:38
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajčatový chleba
Přidáno před 13 hodinami
Lilek tří barev
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 18 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno 6. 6. 2024 22:54
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno 6. 6. 2024 15:31
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno 6. 6. 2024 15:18
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
RomanPustaj uvařila před 4 hodinami
Výborný makovec
VeronikaJimenez2024cz uvařila před 5 hodinami
Vepřové plátky na pórku
HacRadek uvařila před 5 hodinami
Dudácká pomazánka
Swarofka uvařila před 6 hodinami
Domácí vánočka
Tomaassss uvařila před 7 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
kachlicka77 uvařil před 8 hodinami
Karbanátky
Ivet88 uvařil před 9 hodinami
Rybí filé s chřestem
Lorencka uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zkuste dezert ptačí mléko podle videonávodu. Retro je stále více v módě
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
Další recepty
Tématické fráze: výroba přepuštěného másla nakladani makrel výroba ghí jak vyrobit ghí ghí recept máslo chí máslo ghí výroba másla ghí jak pripravit ghi výroba másla chi jak připravit máslo ghí nakladani makrely jak pripravit makrelu máslo ghí recept ghí ghí neboli přepuštěné máslo: v čem je dobré a jak si ho vyrobit makrela videorecept jak se dělá ghí chi maslo chi maslo
Suroviny: makrela, sůl, mouka hladká, pepř, ghee
Restovaná makrelová filátka na přepuštěném másle
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YW1W
13 názorů