Jak zpracovat meruňky - recepty na koláče a další pochutiny
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují cholesterol, podporují nervový systém, zlepšují zrak i kvalitu nehtů a vlasů a údajně dokážou také zpomalovat stárnutí. Tuto pověst si získaly zřejmě tím, že chrání naši kůži při opalování. 100 gramů meruňek navíc obsahuje jen 57 kalorií, mohou si na nich tedy pochutnávat i dietáři. Sluší se zmínit také to, že konzumace meruněk zázračně pomáhá na zácpu, a to i u malých dětí.
U nás se ty nejchutnější meruňky pěstují na jižní Moravě. Až je budete kupovat, zkuste sehnat plody pocházející právě z této oblasti. A kam s nimi? Máte-li jich hodně, určitě je zavařte nebo udělejte domácí kompot. Meruňky se božsky hodí do buchet a koláčů, klasikou jsou meruňkové knedlíky s cukrem a máslem. Šťavnaté plody jsou perfektní také na výrobu hustého domácího džusu.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 4 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 5 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 5 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 14 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Pro školní svačinky za socializmu byly typické chleba v ubrousku, mléko v sáčku a na výletech přesnídávky
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Víte, jak na dokonalou krupicovou kaši? Tajemství spočívá v namáčení i finálním zjemnění