Jak poznat čerstvý chřest. Jen na kvalitních výhonech si pochutnáme
Chřest je lahůdkovou zeleninou, která není zrovna levná. Ne každý má s chřestem zkušenosti a troufá si zkoušet něco nového, proto se nám může stát, že když se rozhodneme tuto specialitu vyzkoušet poprvé, nepoznáme, že se jedná již o starší chřest a výsledek nás pak zbytečně zklame.
Chřest (lidově také špargl z našich zahrádek) je zajímavý už na pohled. Přece jen jsme zvyklí spíš na zeleninu, kterou máme na talíři nakrájenou v menších kusech, ale jinak je tomu s chřestem. Podávají se především celé výhony, zbavené tuhých nebo dřevnatých částí a tepelně upravené. Doplníme je např. výtečnou holandskou omáčkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat čerstvý chřest
Chřest, stejně jako další zelenina, chutná nejlépe co nejdříve po sklizni.
- Hlavičky by měly být zatím nerozvinuté (uzavřené) a pevné.
- Čerstvý chřest především není "gumový". Tak je tomu i u další zeleniny - jistě jste již měli gumovou mrkev nebo třeba třeba gumové řapíky rebarbory. I okurky hadovky, pokud jsou starší, začnou "gumovatět". Když čerstvý chřest ohneme, praskne.
- Výhonky čerstvého chřestu, které o sebe třeme, vydávají typický zvuk - vrzání.
- Chřest musí příjemně vonět. Vzhledem k tomu, že se stále jedná o méně známou zeleninu, může se stát, že při nákupu uvidíme chřest již starší, který si nikdo zatím nekoupil. I vůně nám tedy pomůže v orientaci.
Podívejte se, jak chřest připravovaly naše babičky:
Nestačí jen koupit čerstvý chřest, ale musíme ho také co nejdříve zpracovat - čím dříve, tím lépe. Až do zpracování ho skladujeme v ledničce, nejlépe zabalený ve vlhké utěrce.
Následující video vám předvede, jak připravit výborný zelený chřest:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové buchtičky
Přidáno před 6 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 9 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 10 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 11 hodinami
Smetanová mňamka
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravovaly chřest naše babičky. Inspiraci najdeme ve starých kuchařkách
Desatero rad na téma chřest: Jak chřest vybrat při nákupu, skladovat, očistit a připravit k jídlu
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Komentáře