Nádobí - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Wok pánev určitě nechybí v kuchyních, kde připravují asijská jídla. Někdy se mu říká čínská pánev. Díky svému typickému tvaru je vhodná na vaření a smažení, teplo je rozváděno po celém povrchu a jídlo je rychle hotové.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Terina je nádoba, vyrobená z různého materiálu, většinou porcelánu, která slouží k hromadnému podávání polévky. Druhý význam tohoto pojmu je ten, že se jedná o francouzské jídlo z mletého masa, podobné paštice. Vepřové maso lze nahradit rybou nebo zvěřinou. Tento ochucený pokrm se peče ve vodní lázni. Terina se podává vychlazená s různými dipy a brusinkami. Nemusí být pouze masová, ale může být také zeleninová nebo houbová.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kokotka je zvláštně znějící název pro zapékací misku s víčkem. Je to počeštěná zkomolenina francouzského výrazu "cocotte", což znamená kastrol. Kokotka se dá využít pro přípravu celé řady pokrmů pomocí dušení, gratinování nebo flambování. Dnes se tento název užívá pro zapékací misku s pokličkou, která slouží k pomalému dušení nebo zapékání pokrmů. Vyrobena může být z litiny, keramiky nebo porcelánu.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 11 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 16 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce 2024: Jak budou otevřené obchody a kdy mají děti prázdniny a dospělí volno v práci. Plánujte svátky včas!
Krupicová kaše podle Josefa Maršálka voní kakaem a skořicí, ale má jednu zvláštnost. Tohle byste v ní asi nečekali
Potraviny, které si můžete dát před spaním: Vajíčka, kešu nebo krůtí maso zaženou hlad, navodí klid a neohrozí štíhlou linii