Kolik umíš těst, tak zdatný jsi kuchař. Těsto je hmota, bez níž se při vaření neobejdete
Když se řekne těsto, obvykle se nám vybaví měkká hmota, kterou je nutné vypracovat rukama. Můžete samozřejmě použít i stroj, ale to se připravíte o přímo relaxační účinek správně uhněteného těsta. Těst existuje velké množství druhů, my si představíme ta nejznámější.
Druhy těsta
Jako nejjednodušší se jeví rozdělení na těsta slaná a sladká, ale existuje i těsto univerzální, které upravíte podle momentální potřeby. Rozlišit můžeme těsta kynutá a nekynutá, dále můžeme těsta dělit podle způsobu úpravy (těsto odpalované, těsto spařené a další). Těsta se také často pojmenovávají podle suroviny, kterou obsahují (těsto bramborové, těsto tvarohové nebo třeba vinné těsto).
Tepelné zpracování
Většinu těst je potřeba tepelně zpracovat, než je možné ho konzumovat. Některá těsta pečeme, jiná vaříme a další zase smažíme. Z nepečených těst se nejčastěji vyrábí vánoční cukroví nebo jiná sladká pokušení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 9 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 14 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 15 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 17 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dušená vepřová plec s kapustičkami je báječně šťavnavá, vůni dodá rozmarýn a skvělou chuť česnek a cibule
Zkušený rybář na videu ukazuje, jak zbavit kapra šupin jen pomocí nože a bez nepořádku po celé kuchyni: Chce to čistý řez
Prostřeno v pivovaru: Jak ladí jedlé květy s pivem? Co z květinových záhonů můžete sníst?