Jak na tu nejlepší vajíčkovou pomazánku? Výraznou chuť jí dodá hořčice, barevnost medvědí česnek, petrželka či kopřivy
2. 4. 2024 Vaření
Zbylo vám po Velikonocích spousta vajíček a vy teď přemýšlíte, jak je co nejlépe spotřebovat? Vajíčková pomazánka je to nejrychlejší a nejchutnější řešení. Dá se připravit mnoha způsoby, ve vydatné i odlehčené verzi. Ale jak ji ochutit, aby byla naprosto skvělá?
Pomazánka aneb Co z vařených vajec z Velikonoc?
Vajíčková pomazánka je po Velikonocích jedním z nejpopulárnějších pokrmů a po velikonočním pondělí se podává na večeři snad všude. Však jde také obecně o jednu z nejoblíbenějších pomazánek vůbec, a to nejen po Velikonocích, kdy potřebujeme něco udělat s vykoledovanými vajíčky.
Pomazánka je asi nejméně pracným řešením, do kterého využijete i větší množství vajec a nebude ani vadit, když je každé z jiného zdroje a některá mohou být i převařená. Žlutozelená barva žloutku, která je pro taková vajíčka typická, se v pomazánce ztratí.
Mohlo by vás zajímat
Co se dává do vajíčkové pomazánky?
Natvrdo vařená vajíčka mají omezenou dobu trvanlivosti – pokud je máte jen v košíčku na stole, vydrží při pokojové teplotě přibližně 2-3 dny. Pokud byste nestíhali, můžete je dát do lednice, kde je lze uchovávat až 7 dní. I tak je ale lepší s přípravou pomazánky neotálet.
- Na vajíčkovou pomazánku je hlavně třeba oloupat a nakrájet vajíčka, nejlépe na co nejmenší kousky. Práci vám usnadní kráječ na vajíčka, vajíčka ale můžete i nastrouhat na hrubém struhadle. Chcete-li si s pomazánkou trochu vyhrát, můžete si oddělit bílky od žloutků, nakrájet bílky a žloutky zvlášť rozmačkat a pak smíchat se zbytkem.
- Aby se z nakrájených vajíček stala pomazánka, je potřeba přidat majonézu nebo nějaké jiné pojidlo. Chcete-li odlehčenější pomazánku, je možné majonézu nahradit tvarohem a jogurtem nebo kysanou smetanou.
- Lahodnější chuti dosáhnete pomocí pomazánkového másla nebo čerstvého sýra (použít lze tzv. cream cheese, sýr typu lučina nebo žervé). Vhodný je i tavený sýr. Dokonalé konzistence dosáhnete, když zvolíte smetanový sýr a přidáte k němu pár lžiček majonézy. Pro zjemnění chuti je možné sýr utřít i s máslem.
- Hotovou směs je pak nutné hlavně něčím dochutit. Tradiční ingrediencí bývá plnotučná hořčice – pro pikantnější chuť můžete použít tu dijonskou.
- Výraznější chuti dosáhnete, když do pomazánky vmícháte rozmačkané ančovičky nebo ančovičkovou pastu, které smícháte s utřenými žloutky. Ančovičky jsou totiž nositeli chuti umami, která zvýrazní chuť celé pomazánky. Přidat můžete i trochu česneku. Nemáte-li krásně žlutá vajíčka, dodá pomazánce barvu i špetka kurkumy.
- Vzhledem k tomu, že velikonoční vajíčková pomazánka je typickou jarní pomazánkou, sluší se ji trochu oživit čerstvými zelenými bylinkami. Nejvhodnější je pažitka, často se používá i petrželka. Klidně však do ní můžete přidat i kopr, moje babička třeba používala nasekané kopřivy nebo lístky medvědího česneku.
- Někdy se do pomazánky přidává rovněž nakrájená zelenina – taková pomazánka se pak nazývá spíš vajíčkovým salátem. Ten můžete vylepšit nakrájenou cibulkou (klasickou nebo jarní), kyselými okurkami nebo i kousky rajčátek nebo ředkviček.
- Základní recept na pomazánku: smíchejte oloupaná a nahrubo nastrouhaná natvrdo vařená vejce (5 ks), přidejte 1 pomazánkové máslo, 1 nadrobno nasekanou oloupanou cibuli nebo šalotku, trochu másla a 1-2 lžičky hořčice. Dochuťte solí a případně pepřem a můžete hned podávat.
Náš tip: Vajíčkovou pomazánku si můžete udělat i podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na uzení masa v domácích podmínkách. Vyžaduje to udírnu s teploměrem a dodržení několika zásad, aby výsledek byl perfektní
Holka u plotny radí: Jednoduchá vajíčková pomazánka s medvědím česnekem přivolá jaro a hodí se i k večeři
Jak dlouho vařit vejce natvrdo, naměkko či na hniličku? Poradíme, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 16 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 19 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 20 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak ozdobně tvarovat vejce natvrdo? Video poradí, jak snadno zdobit plátky vajíček
Vaječná tlačenka podle šéfkuchaře restaurace Hliněná bašta: Dokonalou chuť jí dodá nálev s netradiční ingrediencí