Zákusek - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Věneček je zákusek, který nesmí chybět v žádné cukrárně. Základem je korpus z odpalovaného těsta, plněný žloutkovým nebo pudinkovým krémem, ochucený rumem, navrchu politý cukrovou polevou. Již mnoho let je velmi oblíbený, dá se o něm říci, že je to nebe v puse.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Štramberské uši jsou cukrářským výrobkem z perníkového těsta, stočeného do tvaru kornoutu. Tradičně se pečou v moravském Štramberku a okolí již od 13. století na počest vyhnání Tatarů, kteří toto město obléhali. Pečou se z mouky, medu a koření, které jim dodává nezaměnitelnou chuť a vůni. Od roku 2007 se od EU dočkaly jako první potravinářský výrobek ochrany zeměpisného označení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Laskonka je typicky český druh zákusku, který snad každý zná. Připravuje se z ušlehaných bílků a cukru, někdy se do něj přidávají mleté ořechy nebo kokos. Plní se máslovým krémem, do nějž se přidává griliáš, což je karamel s ořechy, jemně rozmixovaný. Laskonkám se říká "křehké bílkové pokušení".
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Makrónky, ač se jedná o francouzskou cukrovinku, si našly své příznivce i u nás. Základem jsou vaječné bílky, cukr, mandlová mouka a potravinářské barvivo. Jejich pečení vyžaduje určité znalosti a zručnost. Jsou křehké, s vláčným vnitřkem, a po úspěšném upečení se stávají sladkou luxusní delikatesou, které málokdo odolá.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kremrole jsou křupavé trubičky z listového těsta. Po upečení a vychlazení se plní nadýchanou náplní z bílků a cukru, ušlehaných v páře. Plnit se mohou i šlehačkou. Tyto zákusky jsou ozdobou každé oslavy, nebo vítaným dárkem pro toho, kdo má rád sladké.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Krachle je sladká a rychlá dobrota z listového těsta, které se vyválí a a vykrájí se z něj různé tvary, ty se posypou cukrem a skořicí nebo ořechy. Mohou se stočit i do tvaru šneků. Při upečení se nafouknou a získají křehkost.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené bagetky
Přidáno před 5 hodinami
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno před 8 hodinami
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno před 9 hodinami
Krevety s brokolicí a rýží
Přidáno před 11 hodinami
Kosmatice s domácí borůvkovou marmeládou a kysanou smetanou
Přidáno 29. 5. 2024 18:01
Jemná hrachová "nastavovaná" kaše s bylinkami
Přidáno 29. 5. 2024 14:47
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Halle Berryová dodržuje ketodietu, miluje silný vývar a slabost má pro dušené jehněčí
Čokoládové brownies podle Katharine Hepburnové: Vláčné a na jazyku se rozplývající!
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma