Žemlovka patří k symbolům našeho dětství. Zkuste jí s námi vrátit dobrou pověst!
Žemlovka patří mezi tradiční jídla české kuchyně. Dříve se tento „pudink pro chudé“ často připravoval ze zbytků pečiva, jablek, koření, mléka a vajec. Ale existuje více možností, jak žemlovku udělat. Může se vylepšit tvarohem, rozinkami namočenými v rumu, zapéct se sněhovou čepicí, či lze udělat základ místo z rohlíků z vánočky, briošky nebo z mazance. A i když ke spojení pečiva, skořice a vajíček dobře ladí jablka, proč to nezkusit také s jinými druhy ovoce? Taková švestková, banánová nebo hrušková žemlovka, to je mana nebeská!
Kdo si troufne, může nakonec žemlovku ještě přikrýt vyšlehaným sněhem a zapéct. Pak už místo sladkého teplého pokrmu vznikne spíše sladký teplý dezert. A zapomenout nesmíme, že tohle jídlo lze udělat taky naslano. Zkrátka, jak je vidět, žemlovka může být pokrmem skormným i bohatým, jak je libo. Pokud jste na žemlovku kdysi zanevřeli, zkuste jí dát teď znova šanci!
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 10 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 15 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 15 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 18 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 19 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 20 hodinami