Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít zbytky velikonočního mazance? Žemlovka s banánem, kávou vonící tiramisu nebo španělské  „koblihy“ vás dostanou
Zdroj: Toprecepty

Napekli jste na Velikonoce hodně velký mazanec a už teď je vám jasné, že ho nestihnete sníst? Nebojte, vyhazovat ho nemusíte. Pokud už ho nikdo nechce jíst v původní stavu, stačí mu jen dodat nový kabátek a rázem máte nový dezert nebo aspoň základ pro něj.

Co se zbylým mazancem?

O různé dobroty na Velikonoce není nouze, kromě mazance se peče beránek, v mnoha rodinách i jidášky, perníčky, sušenky nebo velikonoční muffiny. Kdo má ale všechny ty moučníky sníst? A ještě, když k nim připočítáte další velikonoční speciality, jako je nádivka nebo spousta vajíček... Není divu, že na nic z toho po Velikonocích už nikdo nemá chuť.

Pokud jste navíc pekli mazanec hodně dopředu, možná je už oschlý nebo ztvrdlý, zkrátka ne v úplně dobré kondici. Když už jste si s ním ale dali takovou práci, určitě je vám líto ho vyhodit. Zbytky mazance se naštěstí dají ještě oživit a můžete si z nich připravit nějakou další sladkou delikatesu. 

Francouzský toast

Francouzský toast je luxusnější variantou obyčejných snídaňových toastů a rychlejší sladkou snídaní, když nemáte čas se dělat s lívanci. Navíc jde o ideální možnost, jak naložit se starším toastovým chlebem. Z něj se právě tradičně francouzský toast dělá, klidně jej ale můžete připravit i z mazance nebo vánočky. Příprava je jednoduchá – vajíčko jen prošleháte s mlékem, do směsi namočíte toasty (tedy plátky mazance) a pak osmažíte na pánvi na másle dozlatova.

Pokud byste si je chtěli trochu vylepšit, můžete do místo mléka použít smetanu, lahodnější bude toast, když navíc přidáte kořenívanilku, skořici, muškátový oříšek nebo kardamom. Francouzský toast chutná báječně jen pocukrovaný a s ovocem. Ještě delikátnější je s javorovým sirupem

Žemlovka s banány

Žemlovka je sladký pokrm, který někteří z duše nesnáší, mnozí jej ale zbožňují a je pro ně jakýmsi symbolem dětství. Z obyčejného odbytiště starých housek nebo rohlíků se dá ale také snadno udělat delikátnější pokrm, když pečivo vyměníte třeba právě za mazanec, který žemlovce dodá další rozměr chutí. Pokud byste navíc chtěli vyzkoušet něco méně tradičního, můžete klasická jablka vyměnit za banány. S nimi je žemlovka rovněž vynikající. 

Mazancové churros

Máte rádi slavnou španělskou specialitu churros? Tyto „koblihy“ se připravují z odpalovaného těsta jsou trochu náročnější na přípravu, snadno si ale můžete udělat jejich jednodušší verzi právě z mazance. Mazanec jen stačí nakrájet na proužky a ty pak osmažit ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje jako koblihy dozlatova. Hotové smažené tyčinky už jen obalíte ve skořicovém cukru, a pokud si chcete opravdu dopřát, můžete je podávat i s nutellou nebo s čokoládovou polevou.

Tiramisu z mazance

Plátky mazance můžete využít i jako základ nejproslulejšího italského dezertu tiramisu, pokud jimi nahradíte cukrářské piškoty, jež do něj tradičně patří. Když starší kousky mazance namočíte do směsi kávy smíchané s kávovým likérem, krásně zvláční a získají příjemnou kávovou chuť.

Chcete-li udělat autentické italské tiramisu, vrstvy mazance pak proložte v míse mascarponovo-žloutkovým krémem. Klidně ale můžete vsadit na českou verzi s tuzemákem a krémem z pomazánkového másla. Hotové tiramisu už pak jen posypejte kakaem nebo strouhanou čokoládou. Dezert navíc příjemně oživí rozinky a mandle z mazance.

Drobenka z mazance

Pokud po Velikonocích nemáte na sladké ani pomyšlení, nabízí se ještě úplně nejjednodušší možnost, co s mazancem udělat. Ztvrdlý mazanec jen stačí nalámat na menší kousky, dát do mixéru a rozmixovat na drobečky. Pokud už je hodně tvrdý, je možné jej jen nastrouhat klasicky na struhadle jako rohlíky na strouhanku.

Mazancové drobečky pak můžete použít jako posypku na ovocné knedlíky, základ drobenky na koláče nebo třeba dezert crumble. Chcete-li, aby se vám drobenka brzy nezkazila, stačí ji jen dát do dobře uzavíratelného sáčku a uchovávat v mrazáku. Tam vydrží až půl roku.

Náš tip: Klasickou žemlovku s jablky a tvarohem si můžete připravit podle našeho video receptu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více