Pospícháte a máte chuť na klasiku? Připravte si žemlovku do ruky a můžete hned vyrazit do práce nebo na výlet
19. 10. 2022 Vaření
V důsledku stále většího šetření se také nejspíš snažíte dojídat zbytky a vše zužitkovat. S tím nám pomůže i jednoduchá žemlovka do ruky. Z čeho ji vlastně připravit a jak si na ní pochutnat, když zrovna pospícháme?
Jaký je rozdíl mezi klasickou žemlovkou a zemlbábou do ruky
Žemlovka neboli zemlbába patří mezi naše tradiční sladká jídla. Připravíte si ji snadno ze zbytků pečiva, jako je rohlík, veka, vánočka, dále využijete tvaroh, ovoce v podobě jablek (výborná je ale i s hruškami), skořici, cukr a nakonec i vejce. Vše se zapéká v troubě, zhruba ¾ hodiny. Když ale pospícháte, je i necelá hodina příliš dlouhá doba. Přestože je výsledek výborný, potřebujete odpovídající náhradu, která bude chutnat skvěle a zároveň bude připravena během pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí vědět
Jablka se v tomto případě budou hodit chuťově výrazná. Pokud budou obsahovat hodně šťávy, trochu ji vymačkejte, aby náplň nebyla příliš vodová. Jablečno-tvarohovou směs můžete dochutit skořicí, vanilkou, citronovou kůrou, hodí se ale i nasekané nebo rozemleté oříšky a malé rozinky.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit žemlovku do ruky
Na žemlovku do ruky si připravte plátky pečiva, měkký tvaroh, 2 střední jablka, 2 skořicové cukry, vanilkový extrakt/cukr, sůl, 2 rozšlehané vejce a máslo na smažení. Případně moučkový cukr na posyp.
Pečivo pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Omytá jablka nastrouhejte nahrubo a posypte je skořicovým cukrem. Přidat můžete i vanilkový extrakt nebo cukr a smíchejte vše s tvarohem. V misce rozšlehejte vejce s troškou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Mezi dva plátky naneste tvarohovou směs a jemně přitiskněte. Z obou vnějších stran obalte plněné plátky pečiva ve vaječné směsí a dejte na pánvičku s rozpáleným máslem. Trochu opečte z obou stran a hotovou žemlovku dejte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Můžete kousky žemlovky ještě posypat moučkovým cukrem. Osvěžení přinese navrchu kopeček bílého jogurtu, variantou je i zakysaná smetana a v luxusním provedení porce šlehačky.
Jako ještě rychlejší a jednodušší variantu můžete využít tento recept na bleskovou zemlbábu do ruky z toastového chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak se dělá domácí jogurt. Oblíbené postupy na snadnou přípravu v domácích podmínkách
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!