Bezinkový likér s chutí kávy: Poradíme vám, jak zdravé dary přírody využít na lahodný nápoj
Říká se: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni". Tento léčivý keř najdeme u polí, na mezích nebo na starých zahradách a lze z něj využít k léčbě různých neduhů většinu jeho částí. Plody černého bezu neboli bezinky sklízíme koncem léta a začátkem září. Lze z nich vyrobit bezinkový likér, který se užívá jako lék. Už naše babičky si byly vědomy jeho zdraví prospěšných látek.
Bez černý je keř, který nás obdarovává dvakrát do roka. Na jaře se těšíme z aromatických květů, ze kterých se vyrábí sirup a marmeláda, nebo je lze usmažit. Na podzim se sbírají tmavě zbarvené plody, které jsou stejně jako květy velmi zdravé, nazýváme je bezinky. Jsou prospěšné při průjmech, zahlenění, pro posílení imunity nebo při tišení bolestí nervového původu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bezinky na výrobu likéru
Při sběru plodů dávejte pozor, abyste sbírali plody zralé. Ty nezralé jsou jedovaté a mají silně projímavé účinky. Může se jich sníst pouze malé množství, nejlepší je se však nezralých plodů zcela vyvarovat a používat bezinky pouze v převařeném stavu. Na likér budete potřebovat pouze plody bez stopek. Těch se zbavíte tak, že plody otrháte za pomocí vidličky, se kterou budete plody strhávat dolů. Doporučujeme při práci s bezinkami používat rukavice, abyste neměli obarvené ruce.
Léčivý likér v několika krocích
Na jednu dávku, ze které je 2 a čtvrt litru likéru, budete potřebovat 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu), 1 l vody, 1 vanilkový cukr, 1 kg cukru, 6 lžic uvařené silné kávy a 0,5 l rumu.
- Nejprve do hrnce nalijeme odměřenou vodu, nasypeme opláchnuté kuličky černého bezu a společně vaříme 15 minut.
- Nachystáme si druhý hrnec, dáme do něj cedník, na něj plátýnko, ve kterém zachytíme kuličky bezu a vymačkáme z nich co nejvíce šťávy.
- Do hrnce s vymačkanou šťávou a vodou, ve které se bezinky vařily, přidáme cukr, připravenou kávu a vanilkový cukr.
- Přivedeme k varu a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- Necháme vychladnout a necháme odpočinout v lednici do druhého dne.
- Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do čistých sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky.
- Tip: Likér můžete inovovat, pokud změníte koření v něm obsažené, například přidáním skořice, hřebíčku apod.
Z bezinek dále můžete připravit marmeládu, kompot či víno, nebo nasušit plody na čaj. Jak nejraději používáte bezinky vy? Budeme rádi, když se s námi o vaše tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat plody bezu černého. Bezinky jsou vhodné na likéry, sirupy i kompoty
Marmeláda z květů černého bezu: Poradíme vám, jak tuto netradiční pochoutku připravit
Bezinková marmeláda podle babiččina receptu voní kořením a v zimě vám zlepší náladu. Takhle snadno se dělá
Komentáře