Časté chyby při vaření vývaru: Na vině nezdaru může být horká voda, pěna na hladině nebo rychlý var polévky
Masový vývar používáme k přípravě polévek, omáček nebo k podlití masa. Můžeme si ho připravit do zásoby a dochutit s ním jídlo místo použití masové kostky. Někdy se však vývar nepovede tak, jak má. Je možné chybu napravit?
Mohlo by vás zajímat
Nejčastější chyby při přípravě vývaru
Jde o základní pravidla při vaření, která si snadno zapamatujete:
- Maso vkládáme do studené vody, aby se chuť postupně uvolnila do vývaru. Při vložení do horké vody se maso zatáhne a nepustí šťávu ven.
- Kosti před vařením je třeba opéct, aby se neuvolnily bílkoviny, které zakalí polévku. Hned na začátku varu sbíráme z hladiny pěnu.
- Vývar necháme probublávat, tzv. "táhnout" několik hodin, aby se všechny chutě dostaly do polévky. Rychlý var způsobí nevýraznou chuť pokrmu.
- Nedoléváme studenou vodu do polévky, aby se maso nezatáhlo. Vývar s mdlou chutí nikoho nenadchne, proto používáme jen vařící vodu.
- Slabou polévku zachráníme vyndáním masa (popř. zeleniny) a tekutinu redukujeme, dokud není její chuť výraznější. Obsah do vývaru vrátíme.
Nechte se inspirovat našimi radami i našimi recepty a žádné zbytečné chyby už neuděláte. Vyzkoušejte hovězí vývar, inspirovaný následujícím videem a uvidíte, jak je to snadné:
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 17 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 20 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 21 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Komentáře