Jak zužitkovat zásobu červené řepy? Připravit z ní můžete celou řadu chutných jídel
Máte doma zásobu červené řepy a přemýšlíte, co s ní? Možností je mnoho, od polévek, salátů, pomazánek, přes hlavní chody až k moučníkům. Do všech těchto jídel lze červenou řepu přidat. Ať už dáme řepy méně nebo více, její barevnost je tak výrazná, že v pokrmu často převezme "hlavní roli". S výběrem zajímavých receptů vám poradí náš receptář.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Červená řepa je zelenina, která se těší čím dál větší oblibě. Někdy bývá řazena k superpotravinám. Její pigment brání kornatění tepen. Řepa má pozitivní vliv na činnost jater. Podporuje růst buněk a obnovuje jejich jádra. V kuchyni najde uplatnění syrová i vařená, a to především v salátech a pomazánkách. Najdeme ji též v boršči. Oblíbené jsou zeleninové nebo ovocné šťávy s přídavkem červené řepy.
Pomazánky z červené řepy
Pomazánka z červené řepy bude krásně vypadat nejen k obyčejné večeři, ale neváhejte ji ani namazat na chlebíčky pro návštěvu. Vedle ostatních pomazánek bude lákavá a kontrastní. Připravit ji můžete nejen z vařené, ale i ze syrové řepy. Přidáním mléčných výrobků zajistíte dobrou konzistenci a zjemníte chuť. Na závěr pomazánku dochuťte např. křenem, nasekanými ořechy či hořčicí.
Polévka z červené řepy
Z červené řepy se připravuje zejména tradiční polévka boršč, ale přidat ji můžete i do dalších zeleninových polévek, které stačí doplnit o čerstvý chléb. Získáme rychlý a odlehčený oběd se spoustou zeleniny, který nás zahřeje a příjemně zasytí.
Placky a karbanátky z červené řepy
Červenou řepu můžete přidat i do směsi na karbanátky či různé placky, které se pečou v troubě nebo smaží na pánvi. Karbanátky a placky jsou výborné s vařeným bramborem či bramborovou kaší. Mohou se stát i součástí domácích vegetariánských hamburgerů.
Pečená červená řepa
Červená řepa se dá různými způsoby péct či gratinovat. Neváhejte ji ani dát na gril spolu s masem a dalšími druhy zeleniny. Výborně se k ní hodí různé sýry a čerstvé bylinky. Tato lehká jídla se hodí jak k obědu, tak k večeři, či jako pohoštění pro návštěvu.
Salát z červené řepy
Řepa je vhodnou součástí chutných salátů, kterými doplňujeme hlavní chody během obědů, nebo je podáváme k večeři. Výtečně tyto saláty chutnají s čerstvě upečeným domácím chlebem, houskami či rohlíky.
Chuťovky z červené řepy
Z červené řepy připravíte dokonce i lákavé chuťovky pro návštěvu a k televizi. V troubě či v sušičce z tenkých plátků řepy vyzkoušejte např. zdravé zeleninové chipsy. Vyzkoušet je můžete také z mrkve či celeru. Řepu lze dokonce použít jako součást obložených mís a talířů.
Moučníky z červené řepy
Červená řepa je zajímavou součástí moučníků, kterým dodává nejen tmavě fialovou barvu, ale také vláčnou a nadýchanou konzistenci. Perfektně se hodí k čokoládě a připravit z ní můžete různé koláče, buchty, bábovky, dort nebo třeba vafle či palačinky.
Stále přemýšlíte, jak zužitkovat zbývající řepu? Podle následujícího video-receptu zvládnete velmi jednoduché jídlo: pečenou řepu s cibulí a bramborem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Moučníky z červené řepy: Připravte si sladkou dobrotu pro běžný den i slavnostní příležitosti
Jak připravit jednoduchou pomazánku z červené řepy. Vařenou nebo syrovou řepu doplníme ořechy či křenem
Jak připravit nejlepší domácí hamburgery - oblíbené jídlo grilovací sezony. Poradíme s jejich náplní i skládáním
Komentáře